Blog

“Daimler” пуска автономни камиони в САЩ още тази година

254 Views0 Comment

“Daimler” планира да започне продажби на автономни камиони в САЩ още тази година. Те ще могат да намаляват скорост, да ускоряват и да сменят посоката на движението, независимо от скоростта, съобщава “Bloomberg.

Камионите ще са част от бранда “Freightliner”, а моделът ще е Cascadia. Те и в момента разполагат с функции за спазване на лентата на движение и др. Новият модел ще има необходимите радари и камери, за да може да има и автономни функции.

Камионите няма да са напълно автономни. Те ще се нуждаят от присъствие на шофьор, който да е готов да поеме контрол в случай на нужда. Въпреки това от “Daimler” смятат, че функциите ще увеличат сигурността на пътя, както и че ще подобрят ефикасността на логистичния транспорт.

Компанията предвижда в рамките на десетилетие да предлага и изцяло автономни камиони, които изобщо да не се нуждаят от шофьор, макар и само по някои трасета. Компанията ще инвестира 500 млн. евро в автономни технологии през следващите няколко години и една от основните сфери са камионите.

Основни конкуренти на “Daimler” в този сектор са “Volvo” с бранда си “Mack” в САЩ и “Paccar”, а скоро и “Tesla”, която също работи по свои автономни камиони.

Източник: avtora.com

Leave your thought