Blog

Continental разработи умно кръстовище, което предотвратява катастрофи

155 Views0 Comment

Кръстовището ще работи пробно в Колъмбъс, щата Охайо.

Името на Continental се свързва най-вече с автомобилните гуми. Компанията обаче работи и по други проекти, включително умно кръстовище, което да предотвратява катастрофи, съобщава “RoadShow”.

Кръстовището ще се изгради в Колъмбъс, щата Охайо. То ще използва сензори, камери, радар и т.нар. Lidar, които постоянно ще анализират целия трафик, включително пешеходците.

Само това ще позволява на кръстовището да регулира направленията на трафика за оптимално придвижване. Освен това обаче то ще може да изпраща информация на автомобилите, които имат нова система за комуникация между тях и околната инфраструктура.

Информацията ще предупреждава автомобилите за ситуацията на кръстовището, което ще им помага да сигнализират на шофьорите си навреме за потенциални рискове. Бъдещите автономни коли пък ще използват данните, за да се ориентират в ситуацията и да преценяват как да преминат кръстовището.

Предстои концепцията да бъде тествана, като тя ще е ключова и за бъдещето на технологията V2X, която осигурява комуникацията между колите и инфраструктурата. Технологията се разработва от години и се ползва с подкрепата на множество производители на автомобили и американски правителствени агенции и регулатори. Малко коли реално я използват все още, но надеждата е, че умното кръстовище ще мотивира повече компании не само да разработват и подкрепят технологията, но и да я използват в ежедневието.

Източник: avtora.com

Leave your thought