Blog

Apple патентова лицево разпознаване за отключване на автомобила

248 Views0 Comment

Отживелица ли е отварянето на автомобила с ключ

Ако имате подходящия автомобил, вече може да използвате вашия смартфон, като ключ за кола. Hyundai е предвидил да пусне превозно средство, което ще се отключва с пръстов отпечатък. Сега Apple работи върху система, която също позволява на шофьорите да получат достъп до своите превозни средства, чрез биометрични данни.

Патентът, наречен “Система и метод за отключване на превозни средства”, описва технология за мобилна биометрична идентификация. Тя може да разпознае лицето и идентификационния му номер. Това може технически да проправи път за няколко отделни “потребителски акаунта” за един автомобил, с индивидуални настройки за музика, позициониране на седалката и контрол на температурата, които автоматично се настройват според шофьора на колата.

Въпреки че патентът беше публикуван преди няколко дни, той всъщност беше подаден през февруари 2017г. Apple претърпя много промени през последните две години, особено иновациите насочени към автомобилите. Все още не е ясно дали патентът представлява активен проект или като много други технологични компании – просто подава документи, за да защити идеите си насочени към бъдещето.

ROBOTIC CHIVALRY

Apple е получила права за система за лицево разпознаване, която ще позволи на колата да ви засече, докато я приближавате. Функцията ще позволи на автомобила автоматично отключване на вратите, когато ви регистрира. Това беше преди Apple да съкрати 200 служители от Project Titan, самостоятелно управление на автомобилен отдел, в края на януари 2019г. Компанията е работила върху автономни превозни средства в продължение на няколко години. Не е ясно дали проектът за лицево разпознаване е останал от Project Titan или е все още активен в изследователските лаборатории на марката.

Разпознаването на лицето ви, когато сте в близост до автомобила, повдига въпроса, кой друг би могъл да получи достъп до вашата кола. Когато Face ID навлезе в iPhone на Apple, той бързо се превърна в лесен начин за заобикаляне на паролите от страна на правоимащите органи. Всичко, което трябваше да направят, бе да вземат телефона на човек и да го задържат пред него.

Няма точни данни дали тази технология ще пробие път към бъдещите автомобили. Но ако това стане, ще се сблъскаме с нови предизвикателства между удобството и поверителността.

ПЕРФЕКТНО ОРИЕНТИРАНЕ В НЕПОЗНАТА СРЕДА

AR НАВИГАЦИЯ ОТ GOOGLE

На всеки от нас поне веднъж му се е налагало да използва навигация в непозната обстановка, за безпроблемно придвижване с автомобил. Но как стоят нещата, когато се движим пеша?

Google Maps направи навигирането пеша в непознати градове много по-лесно, отколкото ако се опитваме да се ориентираме по табели или хартиени карти. Предоставената услуга не беше перфектна до този момент. Синята точка, която показва къде се намираме, може да се различава силно от действителната ни позиция. Причината е, че GPS-ът е блокиран от големи сгради и компасът на телефона се затруднява от заобикалящия ни метал. Google обаче смята, че има решение на проблема.

ИНОВАТИВНА НАВИГАЦИОННА СИСТЕМА

Гигантът разкри най-новата си разработка: ARсистема, която нарича “глобална локализация” за навигиране на краката. Системата помага да се ориентира и локализира вашата точна позиция, когато GPS е извън строя, комбинирайки VPS (услуга за визуално позициониране). Резултатът е впечатляваща характеристика, която ни подпомага в миговете на затруднение, по кой точно път да поемем.

По време на демонстрацията се акцентира и върху безопасността. Докато стоите неподвижно, насочвате камерата на телефона към близките сгради и правите няколко леки движения. След секунди тя определя позицията ви и пренасочва стрелката в Google Maps, така че да започнете да я следвате.

След като поемете посоката, Google ще ви подкани да отделите вниманието си от устройството и да се огледате къде вървите. В крайна сметка програмата ше изключи AR ефекта, ако не обърнете внимание на предупреждаващата функция. Това е с цел да се предотврати случайно връхлитане върху други хора или по-лошо, върху трафика.

Гигантските стрелки върху екрана, които ни показват на къде да се обърнем, също са много полезни за ориентация в големите градове. Все пак кръстовищата не винаги представляват прави ъгли и бихме имали нужда от допълнителна помощ, за да се справим.

ТЕСТВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО

Google все още работи по този чудесен инструмент. Той ще бъде пуснат за проба от местни водачи, които ще тестват глобалната локализация и ще предоставят обратна информация. За съжаление ще трябва да проявим търпение, преди да можем да я инсталиране на смартфоните си.

Компанията изпипва детайлите и иска да се увери, че всичките й данни от Street View отговарят на реалния свят. Докато това стане, ще продължаваме да се ориентираме от малката синя точка и ще се надяваме, че вървим в правилната посока.

Източник: smartnews.bg

Leave your thought