Blog
окачване

Окачване на автомобила

1033 Views0 Comment

Функция на автомобилното окачване

Функция на автомобилното окачване е  да осъществява еластична връзка между колелата и каросерията. Различават се два основни типа елемента на окачването на съвремените коли. Първия тип са направляващи елементи, използват се  за запазване на относителното движение на каросерията при завъртане на колелата. Втория тип са еластични елементи, които приемайки натоварването от неравностите по пътя, го предават на каросерията.

Еластични елементи на окачването

По своята същност елестичните елементи на автомобилното окачване се делят на два типа:

1. Метални – това са пружини, ресори или торсионна греда.

  • Стоманените пружини с кръгло сечение са най-често използваните в автомобилната индуктрия. Те имат които имат постоянна твърдост, но при промяната на формата и размера, това може и да се промени.
  • При тежкотоварните автомобили се използват и листовите ресори. Тяхното основно предимство е, че могат да поемат по-големи натоварвания в сравнение с пружините. Недостатък при листовите ресори е значително по-твърдата возия.
  • Торсионната греда на практика е еластичен елемент работещ на усукване.

2. Не металните – това са  различните буфери и тампони. В повечето случаи служат за закрепване към металните елементи.

Възможно е да се използват и пневматични или хидро еластични елементи, работещи на принципа на сгъстения въздух или на свойствата на флуидите. Подобни елементи са амортисьорите, които се използват за стабилизиране на трептенията в каросерията предизвикани от неравностите по пътя. Принципа им на работа е относително прост – хидравлична течност се прехвърля от един резервоар в друг, през малки процепи. В съвремените автомобили се използват предимно два типа амортисьори –  тръбни и дву-тръбни. Втория тип се използват при повечето коли тъй като са значително по-функционални. В този случай двете тръби са вградени една в друга и по този начин поемат значително по-голяма част от колебанията на каросерията предизвикани от неравностите по пътя.

Гаранция за най-добра цена на авточасти за окачването

Вие търсите части за вашия автомобил? Zakolata.bg ви гарантира най-добра цена за предлаганите от нас качествени авточасти. Нашите специалисти непрекъснато следят нивата на цените на пазара и адекватно ги актуализират и корегират, така че да бъдат най-изгодни за Вас.

Производители на резервни части за окачване

Zakolata.bg предлага над 300 000 качествени авточасти на достъпни цени. Ангажираме се да ви доставим най-високо качество на най-ниска цена. Разполагаме с оснавните авточасти за всички масови автомобили. Освен това винаги можем да ви изненадаме с артикули и за по-рядко срещащите се коли. Работим с доказани производители и гарантираме качество и коректност.

 

Leave your thought