Blog
кола каравана

Как да изберем автомобил за теглене на каравана

1827 Views0 Comment

Автомобилите са амортизират по-бързо от караваните и обикновено се сменят по-често от тях. Ако вече сте собственик на каравана, вероятно в някакъв момент ще се наложи да си купите нов автомобил. А ако още нямате каравана, но планирате да си купите, то следва да знаете какъв автомобил да изберете, за да бъде почивката ви с къщата на колела удоволствие.

Настоящият материал има за цел да ви помогне на какво следва да обърнете внимание, ако искате да купите именно подходящия за караваната ви автомобил.

Дизел или бензин?

Дизеловите автомобили имат по-голяма тяга при ниските обороти, отколкото бензиновите. Това дава усещане на водачите, че по-лесно се тегли караваната. От друга страна, бензиновите автомобили трябва да се държат в по-високи обороти, за да имат същата сила на теглене. Но това не е непременно негатив за тях и не идва да покаже, че бензиновите имат по-малък капацитет или са по-неподходящи за теглене от дизеловите.

Максимално тегло за теглене

Максимално допустимото тегло за теглене се определя от производителя на автомобила. То е записано в документите му в точка F.3 от т.нар. голям талон. В нея е посочена “допустимата максимална маса на състав от превозни средства”. За да изчислите колко е максимално допустимото тегло за теглене трябва да извадите числото по F.2 от F.3, т.е. максималната маса на състав минус максималната маса на автомобила (F.3 – F.2). Следва да имате предвид, че числото по F.2 е максимално допустимата маса на автомобила – с пълен резервоар и натоварен с пътници и багаж.

Общата маса на състава

Сборът на максимално допустимите маси на автомобила и караваната е от значение за свидетелството за управление на МПС на водача. С книжка категория “В” може да се управлява състав до 3500 кг. От 3500 до 4250 кг е необходимо преминаването на специален курс. А от 4250 кг нагоре вече е нужна категория “В+Е”.

Натиск върху теглича

Натискът върху теглича показва какво е максималното вертикално тегло, което може да понесе топката на теглича. Този индикатор е доста по-трудно откриваем, защото не е записан в документите на автомобила. Той може да е посочен в книжката на автомобила или на самия теглич, където обикновено се изписва като “vertical load”. Средно, максималният натиск върху теглича е в границите от 55 до 70 кг.

Превишаването на максималния натиск върху теглича не е препоръчително. В такъв случай предната ос има по-малко сцепление с пътя и автомобилът е по-малко стабилен, а и ремонтът на ходовата част е доста скъп. Като цяло правилото е, че колкото по-тежка е каравана, толкова по-голям трябва да е максималния натиск върху теглича за стабилно и безопасно шофиране.

Ръчни или автоматични скорости

Автомобилите с автоматична скоростна кутия често са предпочитани за теглене на каравани. Тези трансмисии нямат традиционния съединител, който трябва да бъде внимателно задействан при потегляне по наклони или задръствания. Това осигурява по-голяма гъвкавост и лекота при шофиране с караваната. Автоматиците обаче имат и своите недостатъци: по-бавно ускорение и по-висок разход на гориво, в сравнение с ръчните скорости.

Мувър

За да спестите износването на съединителя и главоболията по време на маневриране, можете да изберете да закупите каравана с така наречения „мувър“. Той може да се инсталира и допълнително. Чрез него позиционирате караваната на паркинга или в къмпинга, след като е разкачена от автомобила. Мувърът се командва посредством дистанционно управление.

Къмпинг-ремарке

Алтернатива на караваната е т.нар. къмпинг-ремарке. То е по-компакто и по-леко и се разгръща в голяма палатка. То се тегли значително по-лесно, при по-ниска консумация на гориво от теглещото превозно средство. По-малкото тегло (под 750 кг) и не изисква специална шофьорска книжка. Като цяло, наличието на теглич е достатъчно, за да теглите къмпинг-ремарке.

Избор на най-добрия автомобил за теглене

За финал, още веднъж да повторим най-важните фактори обуславящи избора на автомобил за теглене на каравана:

  • Теглото на караваната
  • Максимално допустимото тегло за теглене от автомобила
  • Общата маса на състава и категорията книжка на водача
  • Натиск върху теглича

Източник: camping.bg

Leave your thought