Blog
радиатор

КАКВО ДА ПРАВИМ АКО ПРОТЕЧЕ РАДИАТОР ПО ПЪТ? – част 1

2118 Views0 Comment

Какво трябва да направим ако ни протече радиатора на автомобила?

Има няколко решения на проблема, които ще ни усигурят време да стигнем до сервиз – спирайки временно теча. Разбира се тези съвети могат да влязат в употреба ако радиатора ни протече по време на път и трябва се справим сами с проблема.Като за начало трябва да сме на ясно:

  • на път ни е протекъл радиатора и трябва да се доберем до вкъщи
    или
  • в охладителната система има теч и то силен, но не е ясно къде е.

Появата на теч от радиатора по време на път без съмнение свидетелства за износен детайл и ползването на различни видове херметически уплътнители за отстраняване на течове са временно решение на проблема и рано или късно ще трябва да се подмени износеният детайл.

За това не трябва да се разглеждат подобни временни решения като отстраняване на проблема.

ВНИМАНИЕ: Ако на път ни протече радиатора и нямаме възможност да поправим пукнатината, трябва да махнем предпазният вентил от капачката на радиатора. Високото налчгане ще изчезне, а теча ще намалее или ще изчезне напълно.

Специалните херметически уплътни-тели за бързо отстраняване на малки течове.

Много често радиатора или фитингите на охладителната система ни предават и протичат по време на път. Именно за подобни случаи на бърз ремонт, на пътя са създадени специални херметически уплътнители с които лесно и бързо можем да спрем теч в охладителната система – като трябва само да го излеем в нея.

Продукти за ремонт на автомобилният радиатор

Надежно отстранява теч на антифриза от радиатора или от елементите на охладителната система. Не се изпарява, издържа на висока температура, остава в системата и възпрепиятства бъдещи течове. Безопасен е за метал, чугун, цветни метали, пластмаса и каучук. Съвместим е с всички видове охладителна течност. Не запушва тръбите на радиатора и се втвърдява само на местата където има теч.

Подобни херметици са способни да се преборят с теч в радиатора, но всички производители пишат в упътванията, че размера на пукнатината не бива да е по-голям от 1,5-2 кв. мм. т.е. това е съвсем минимална дупка или пукнатина. Както охладителната течност, така и херметическите уплътнители са в течно състояние и след като се смесят при съприкосновение с въздуха ( при спуканата част ) те образуват херметическа полимерна лепенка на мястото на теча.

Въпреки моментната полза, тези средства имат и друга страна, която не е толкова хубава – като лепила-уплътнители в крайна сметка може да запушат охладителната система, така че след прилагането силно препоръчително е пълно промиване на охладителната система.

В крайна сметка това е краткосрочно решение на проблемни течове. Но за да се приберем у дома или да пътуваме няколко дни в търсене на части за ремонт – е едно добро решение.

Можете да поръчате добавка за спиране на теч на радиатора от zakolata.bg

Прочететете и втората част от съветите за теч в радиатора. 

Leave your thought