Blog
воден радиатор

Воден радиатор

1035 Views0 Comment

[iframe src=”http://vibokomers.net/avtochasti/amortisyor/” width=”100%” height=”500″]

Воден радиатор за колата с големи отстъпки до края на деня.

Основни функции на водния радиатор

Воден радиатор и функцията му в охладителната система. Въпреки, че бензиновите двигатели са се подобрили много с развитието на автомобилостроенете, те все още не са достатъчно ефективни при превръщането на химичната енергия в механична енергия. Повечето от енергията на бензина (около 70%) се превръща в топлина и това налага наличието на охладителна система за охлаждане на двигателя. При дълго шофиране с висока скорост двигателя на колата отделя топлина достатъчна за отопление на две средни по размер къщи! Охладителната система е от изключителна важност, за да се предпази двигателя от прегряване.

Автомобилните двигатели работят най-ефективно при висока температура. Когато двигателят е студен, компоненти се износват по-бързо, а двигателят е по-малко ефективно и отделя по-голямо замърсяване. Поради тази причина работата на охладителната система се усложнява доста повече – позволява на двигателя да загрее възможно най-бързо и след това да поддържа постоянна температура.

Основи на охладителната система

Температурите които се развиват в двигателя са изключително високи. Голяма част от тази топлината излиза направо през изпускателната система, но часто от нея се просмуква в двигателя и го нагрява. Двигателят работи оптимално когато охлаждащата течност е около 90 градуса. При тази температура:

  • Горивната камера е достатъчно гореща, за да се изпари напълно горивото, предоставяйки по-добро изгаряне и намаляване на емисиите.
  • Маслото използвано за смазване на двигателя е с по-нисък вискозитет и частите на двигателя се движат по-свободно.
  • Метални части се износват значително по-малко.

 

Действие на воден радиатор

Водния радиатор по своята същност е вид топлообменник. Той е проектиран да прехвърля топлина от горещия топлоносител, който тече през него към издухвания от вентилатора въздух.

Повечето съвременни автомобили използват алуминиеви радиатори. Тези радиатори са изработени чрез запояване на тънки алуминиеви ребра представляващи тръби. Охлаждащата течност протича от входа към изхода през много тръби монтирани в паралелен режим. Перките провеждат топлината от тръбите и я прехвърля на въздуха, преминаващ през радиатора.

Капачка за налягане на радиатора

Капачката на воден радиатор всъщност увеличава температурата на кипене на охладителна течност на радиатора на около 25  градуса. Тя работи на същия принцип както тенджерата под налягане. Капачката е всъщност вентил за освобождаване на налягането. Точката на кипене на водата се увеличава, когато водата е поставен под натиск.

Производители на водни радиатори

Zakolata.bg предлага над 300 000 качествени авточасти на достъпни цени. Ангажираме се да ви доставим най-високо качество на най-ниска цена. Разполагаме с оснавните авточасти за всички масови автомобили. Освен това винаги можем да ви изненадаме с артикули и за по-рядко срещащите се коли. Работим с доказани производители и гарантираме качество и коректност.

Гаранция за най-добра цена на воден радиатор

Вие търсите части за вашия автомобил? Zakolata.bg ви гарантира най-добра цена за предлаганите от нас качествени авточасти. Нашите специалисти непрекъснато следят нивата на цените на пазара и адекватно ги актуализират и корегират, така че да бъдат най-изгодни за Вас.

 

Leave your thought