Blog
мощност двигетел ускорение

5 начина да подобрим реакцията на двигателя – част 2

210 Views0 Comment

Продължаваме с втората част на статията за подобряване ускорението на автомобила

2. Погледнете помпата

Ако сте почистили горивния филтър, но колата си е все още трудно подвижна проверете горивната помпа. Когато натисна педала на газта, горивната помпа изпомпва гориво към двигателя. Ако тя не е работа двигателя не получава нужното горивото и няма да реагира както трябва.

Повечето съвремени коли използват електрическа горивна помпа (ако колата ви има карбораторен двигателя, то най-вероятно ще има и механична горивна помпа). За разлика от горивния филтър, проблемите свързани с горивната помпа  са по-трудни за отстраняване. Вие вероятно ще се наложи да заведете колата си до servizi.bg, и често единственото решение е замяна на горивната помпа.

3. Погрижете се за горивопровода

Както вече разбрахте най-важното за добрата реакция на двигателя е той да получава достатъчно гориво. Другия елемент който може да предизвика проблеми с доставката на гориво е горивопровода.

Горивната помпа изпраща гориво от резервоара на колата до двигателя, но това гориво трябва да отида там по някакъв начин. ТЗа тази цел служи горивопровода. Ако имате голям теч в горивопровода, най-вероятно ще го знаете, защото ще има локва гориво под колата ви всеки път когато паркирате. По-малък теч обаче ще бъде по-труден за откриване. Можете огледате внимателно или да проверете налягането на горивото. Тази проверка може да се стори по-сложна на хора, които не са почитатели на механиката. Ако не сте напълно сигурни, че можете спокойно да направите теста за налягане на горивото следващата стъпка трябва да е да се поровите servizi.bg за намирането на добър механик.

4. Проверете сензорите

Понякога това което спъва двигателя не е механичен проблем. Грешката може да идва и от датчиците. Повечето съвремени коли регулират работата на двигателя чрез централен компютър. Този компютър използва сензори, за да следи работата на двигателя. След това той насочва различни компоненти на базата на текущите условия и това което водачът иска да направи. Ако датчиците са развалени или замърсени, компютъра на колата ви е като сляп.

Два са основните сензори, които обикновено са виновни за лошата отзивчивост на двигателя : датчика за въздушен поток и датчика за оборотите на двигателя. Сензора за въдушен поток измерва въздуха, за да поиска съответното количество гориво. Ако този датчик е в лошо състояние, двигателят няма да получи правилното количество гориво, което ще влоши горене на двигателя  и намаляване на реакцията на двигателя.

Датчика за оборотите на двигателя всъщност измерва колко бързо се върти коляновият вал. Точно като вие имате нужда от определено количество въздух и калории, за да извършите дадена физическа задача, двигателя на колата ви се нуждае от специфично количество от въздух и гориво, за да работи при различни обороти. Ако компютърът не знае колко бързо работи двигателя, той няма да знае колко въздух или гориво да изпрати до него и двигателят ще загуби реакция.

Диагностицирането на проблем със сензор обикновено е доста лесно. Просто се обърнете към механик от servizi.bg, за да включи четец към компютъра на вашата кола и да диагноситицира проблема.

5. Компютъра

Вече знаем, че компютъра на колата проследява всеки процес и гарантира оптималната работа на двигателя. Имате ли понякога чувството, че компютъра е едно малко дяволче? Когато става въпрос за автомобили сме склонни да мислим, че водача познава колата си най-добре. В съвременните автомобили, обаче, това не винаги е вярно. Компютърът, който работи на вашия автомобил може умишлено да забавя реакцията на двигателя. При това го прави за ваше добро. Разхода на гориво е най-голям при рязко ускоряване. Чрез забавянето на реакция на двигателя, компютърът може да пести гориво. Тъй като автомобилните компании трябва да спазват определена средна ставка за икономия на гориво за всички свои модели, ограничаването на реакция на двигателя е лесно решение. Ако все пак предпочитате да почувствате силата на двигателя пред икономията на гориво ви препоръчваме да се консултирате със специалист за чип тунинг.

Leave your thought