Blog
гражданска отговорност

Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

478 Views0 Comment

Застраховката “Гражданска отговорност” е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала “Гражданска отговорност”, застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала “Гражданска отговорност” за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.

Източник: www.dnes.bg

Leave your thought