Blog
жега колата

Готова ли е колата ви за летните жеги

328 Views0 Comment

Зимен и летен режим на каране

Всички знаем, че ниските температури през зимата могат да предизвикат проблеми с колата. За това винаги подготвяме добре автомобила си преди идването на зимата. Много често обаче забравяме, че и големите жеги могат да ни създадат проблеми с автомобила. Вижте кои са основните елементи за които трябва да внимавате през летните горещини.

Гумите на колата

Ако сте карали колата си през зимата сигурно сте се сетили да сложите зимни гуми. Това определено е било правилното решение и със сигурност ви е спестило доста ядове. Сега обаче е времето отново да сложите летните гуми. Вашият автомобил ще се държи по-доре на пътя и разхода ви на гориво ще намалее с подходящи гуми.

Набор от хубави всесезонни гуми също може да бъде добър вариант и да ви спести неудобството от смяна на гумите два пъти годишно.

Охладителна система

Охладителна система на вашия автомобил е от решаващо значение през това време на годината. Ако тя не работи коректно, автомобилът ви е изложено на риск от прегряване. Това е е най-често срещаният проблем през летните жеги и може да превърне колата ви в скрап. Охладителната система трябва да поддържа двигателя на колата ви при температура от около 90 градуса по Целзий. Ако охладителната система не е изрядна може температурата на охлаждащата течност може да достигне до над 120 градуса по Целзий и това увеличава многократно шансовете за прегряване.

Още преди да започнат топлите дни трябва да проветите нивата на охлаждащата течност и състоянието на охлаждащите компоненти. Препоръчваме ви на всеки две години да сменяте охлаждащата течност с нова. Ако тя ви мътна или мръсна може да я смените и по-рано. Ако имате и най-малко съмнение относно състоянието на охладителната ви система трябва да се консултирате с професионален сервиз.

Проверка на климатика

Климатиците имат лошия навик да се развалят точно по това време на годината. Просто пуснете климатика и вижте дали духа студен въздух. Също така, обърнете внимание за странни шумове или миризми, когато климатика е включен. Ако миризмата не ви харесва първо проверете филтъра на купето. Ако климатика духа студено или подозирате за проблем в системата, не се колебайте да го подложи на щателна проверка от servizi.bg.

Смяна на масло

Моторно масло помага за подобряване работата на двигателя и намалява температурата. Както маслото е старо то става все по-тънка и по-малко ефективно при смазване на двигателя. Проверете изискванията на производителя на вашия автомобил и кога за последно сте сменяли маслото. Хашия съвет е да смените маслото малко преди препоръчителните интервали. Това е една много евтина застраховка за предстоящето лято.

Leave your thought