Blog

Колко е чисто горивото, което използваме за нашите автомобили

1099 Views0 Comment

Повечето от съвременните горива се развиват успоредно с модернизирането на автомобилните двигатели. Последните стават все по-ефективни, от което следва, че горивата са подложени на тежки условия, като налягане и температура. Това може да доведе до образуването на различни по вид отлагания в някои важни части от горивната система.

Повечето производители се стремят да ни доставят горивна смес, поддържаща правилното функциониране на всеки елемент от превозното средство. Някои от почистващите съставки в горивата поддържат чистотата на важните компоненти от система и предотвратяват натрупването на отлагания.

Всичко това води до ефективен работен процес и оползотворяване на пълната мощност на автомобила. Все пак никога не можем да бъдем защитени на сто процента. За да си осигурим пълния капацитет на любимата кола се нуждаем от редовна смяна на някои елементи.

Ролята на горивния филтър

Горивният филтър при повечето модели автомобили е разположен при горивопроводите между инжекторите и горивната помпа. Той обикновено е монтиран в най-високата точка на горивната система на автомобила. Горивният филтър е много важен елемент, който освен да улавя различни миниатюрни замърсители от околната среда, може да отстранява и механичните примеси в едно не твърде качествено гориво. Той е една от основните защити на горивната система и двигателя от това, което не бихте желали да попадне там. Ако тази важна бариера бъде нарушена, работата на двигателя няма да ви удовлетворява, а също би могло да доведе и до други сериозни проблеми. 

Различните филтриращи елементи на всеки вид горивен филтър са в състояние да уловят нежеланите натрапници и да предотвратят последващи беди. Освен улавящите мембрани, съдът, в който е разположен горивният филтър, служи за утаяване на големи замърсяващи частици или вода, които могат да бъдат лесно отстранени при източване през пробката.

Някои от филтрите са способни да задържат и фини частици. Те са изработени от специална пресована многослойна хартия, която е напоена със скрепително вещество. Утайките и водата, които се образуват от конденз по горивните резервоари се улавят безпроблемно от този компонент. Някои от тези елементи попадат и в  самото гориво при зареждане.

Филтриране на горивото

Ето защо процесът на филтрация е толкова важен. Това е в сила особено за дизеловите двигатели, тъй като при тях се наблюдава директно впръскване. Горивният филтър в системата на дизеловия двигател има малко по-различен дизайн, но ефектът от неговата работа остава същият. Съдържанието на вода в горивото може допълнително да износи двигателя и да съкрати неговия живот. Тя води до корозия, повреда в дюзите и неефективно изгаряне на горивото.

Нередовната смяна на горивния филтър води до лошо пречистване. Това от своя страна понижава качеството на работа на цялата системата и може да влоши правилното функциониране и на други елементи. Двигателят може да изпитва проблеми при стартиране. Редовната смяна е абсолютно задължителна, за всеки който се грижи автомобилът му да предлага пълния си капацитет на работа.

Обичайна практика е да подменяте този компонент при всяка смяна на маслото. Това ще оптимизира и разхода на гориво. А за претенциозните, колата ще може да покаже на какво е способна в действителност.

 

Leave your thought