Blog

Видове транспорт в логистиката – кой да изберем ?

773 Views0 Comment

Най-често използваните транспорти в логистиката са транспорт с кораб, влак, камион и самолет – те се разделят на  транспорт по път, транспорт по море, железопътен и въздушен транспорт. Всеки един от тези видове транспорт има собствени предимства, но трябва да знаете кой е най-подходящ за вашия бизнес.

В това ръководство изработено, благодарение на фирмата за транспорт и логистика от Фламинго Шипинг ще разгледаме всеки от тези четири вида логистичен транспорт,ще  обсъдим потенциалните предимства и възможни недостатъци на всеки вид логистичен транспорт, както и алтернативна опция за доставка, известна като интермодален транспорт.

Как да изберете най-добрия вид логистичен транспорт за вашата компания?

Живеем в свят, в който бързата доставка е всичко – правилният избор на логистичен транспорт често пъти е от решаващо значение за развитието на вашата компания, безопасността на вашия продукт и задоволяването на нуждите на вашите клиенти.

Преди да изберете метод за логистичен транспорт , вземете предвид следните фактори и използвайте информацията, за да изберете най-точният за вас.

Сравняване на логистични транспортни методи

Без значение как получавате или изпращате стоката си, всеки метод има предимства и недостатъци. Най-важното е да откриете кое е правилно за вашия бизнес и да знаете разликите им.

Ето разбивка на всеки метод на транспортиране и неговите плюсове и минуси:

  1. Товарен превоз с камиони — автомобилен транспорт

Автомобилният транспорт е много по-различен от преди 80 години, когато е бил основно с коне. Сега товарните превози с камиони представляват повече от 65% от всички товарни превози в България.

Този вид транспорт е идеален за индустрии, които изискват бързи пратки, малки по-обем пратки, които стигат директно до бизнес, склад или пред врата на потребителя.

Товарен превоз с камиони, най-често се използва за компютри и компютърни части, електрически машини, превозни средства и части за двигатели.

Други индустрии, които разчитат на товарни превози с камиони, включват хранителни стоки и търговия на дребно, електронна търговия, строителство и селско стопанство.

  1. Кораб — морски транспорт

Морският транспорт представлява повече от 90% от световната търговска икономика . Само  в България разчитат на водния транспорт за почти 50 % от цялата международна търговия със стоки . Всеки път, когато вашият бизнес изисква транспорт за тежки, тромави товари — или доставка от страна до страна — обикновено корабният транспорт е най-добрият начин.

В сравнение с въздушния транспорт, корабите могат да превозват много по-тежки товари на ниска цена. Това е предпочитаният транспорт за големи по обем предмети, изпратени в насипно състояние, като метали, селскостопански продукти, строителни материали и други, които не могат да бъдат разумно прибрани със самолет.

  1. Влак — железопътен транспорт

От изобретяването на железницата влаковете играят важна роля в търговията и логистиката по целия свят.

Към януари 2021 г. железопътният товарен превоз представлява приблизително 15% от транспорта на стоки в България, като първите три стоки са моторни превозни средства и части, въглища и пластмаси. Железопътният транспорт е идеален за компании, които се нуждаят от бърз, редовен наземен товарен превоз.

  1. Самолет — въздушен транспорт

Въздушният транспорт е най-новият метод за доставка, както и най-добър когато от значение е времето.

Ако искате бърза, надеждна доставка, то това е изборът за вашата фирма. Въздушният транспорт е достъпен в по-голямата част от света и е идеален за пратки, които трябва да бъдат доставени бързо на дълги разстояния, включително в чужбина.

Това е една непрекъснато разрастваща се индустрия с няколко хиляди летища и самолети, работещи по целия свят.

Двете най-значими предимства на въздушния транспорт са:

  • Позволява бързи доставки: Понякога има закъснения на полети, но въздушният транспорт е значително по-бърз от доставката с кораб, камион при повечето обстоятелства. Освен това самолетите работят по фиксиран график.
  • Предлага добра сигурност: Това е най-сигурният транспорт.

Leave your thought