Blog

7 начина по които автономните автобили ще се свързват с умните къщи

373 Views0 Comment

Неизбежното сливане на автономни автомобили и интелигентен дом обещава вълнуващи възможности за потребителите. Сближаването на тези две технологии се ръководи от два фактора: разработки и потребителско търсене. Тъй като инфраструктурите растат за всеки от тях, всъщност е по-лесно да се обединят двете системи, отколкото да се запазят отделно. От облачното хранилище до мрежовите доставчици до продуктите на Софтуер като услуга (SaaS), свързаните автомобили и свързани къщи ще споделят едни и същи ресурси.

В тази статия ще разгледаме седем начина, по които се сливат технологиите за превозни средства и умни жилища, които ни правят по-безопасни и по-продуктивни, където и да се намираме.

Персонални асистенти “всичко в едно”

Виртуалните лични асистенти не са новост. И докато нашите дигитални спътници днес ни дават препоръки за ресторант, скоро ще можем да очакваме много повече …

Ford SYNC не само предлага съвременни функции за развлечение в автомобила, но и интелигентно свързване на дома. Чрез партньорство с Amazon Alexa, Ford изглежда решен да посрещне нуждите на клиентите си, за да остане свързан, независимо дали на път или вкъщи.

Ford SYNC може и да не знае смисъла на живота, но ви позволява да управлявате гласово свързаните устройства във вашия дом директно от автомобила.

С развитието на виртуалните лични асистенти можем да очакваме по-дълбоки нива на свързаност между дома и колата, включително и екстри като:

  • Способността за “разговори” между дома и колата чрез непрекъсната връзки без телефон.
  • Опцията да включите DVR от колата си, за да запишете програма, когато осъзнаете, че ще закъснеете – чрез гласова команда.
  • Гласово известяване чрез вашата информационно-развлекателна система, за да ви предупреди за посетител на входната врата на дома ви, заедно с възможността да ги видите и да разговаряте с тях от пътя.
  • Свързаността на автомобила към дома ще позволи на системите като Ford SYNC и Amazon Alexa да ви помогнат да постигнете повече резултати, независимо дали сте в къщи или на път.

Уведомления и команди за уреди в умни къщи

Гласовата команда за осветление и термостати е достъпна чрез различни системи за домашна автоматизация от години. Свързаното автомобилно / домашно отношение предлага повече информация, което ви позволява да вземате по-добри решения по-рано за нещата, които засягат вашия ден.

Основен пример за тази симбиоза е Samsung Family Hub Refrigerator. Семейният център прави повече от това да съхранява храната и напитките студени, той се превръща в център на семейните комуникации. С помощта на голям сензорен екран, вграден във вратата на хладилника, Family Hub позволява на членовете на семейството да:

  • оставят бележки, списъци със задачи и снимки един за друг.
  • графици за синхронизиране.
  • създаване на списъци за пазаруване.
  • поръчка онлайн на хранителни стоки.

Това са само някои от усъвършенстваните функции на Samsung, включени в свързания хладилник. Family Hub може дори да изпрати съобщение до вашия смартфон, за да ви уведоми за продукт с изтекъл срок на годност или да ви напомни да купите мляко. Споменахме ли, че има три камери и може да изпраща снимки  към телефона ви?

Въпреки че Samsung Family Hub не включва функции за директна комуникация със свързани автомобили, не е необходимо. Тъй като информационно-развлекателните системи осигуряват голяма свързаност със смартфони, разработчиците на приложения няма да имат никакъв проблем да ви позволят да говорите с вашия хладилник чрез колата си.

Хъбове за свързване между дома и колата

Тъй като взаимната свързаност между автомобили и жилища се увеличава, ще има все по-голяма нужда от портали за коли. Автомобилните компании вече се справят с предизвикателството.

BMW и SmartThings, например, си партнират, за да поддържат клиентите на BMW, свързани с домовете си, когато са на път. Дигиталното табло на BMW ще позволява опции като:

  • индивидуално конфигуриране на стаи и свързани устройства в интелигентния дом.
  • включване и изключване на домашната алармена система.
  • получаване на сигнали в случай на спешни случаи вкъщи.

Това не е всичко обаче. BMW внедрява и технологията Mobility Mirror. Представлява информационен портал между дома на собственика и колата. Когато шофьора изважда ключовете от превозното средство от Mobility Mirror изпраща команди за отваряне на гаражната врата и призовава автономния BMW да се върне обратно и да се паркира пред входната врата.

Интеграция на големи обеми данни

Автомобилната индустрия вече се е научила да обслужва по-добре клиентите чрез анализи на големи данни, а компании като Vivint бързо се обръщат към големите данни, за да направят интелигентните домове по-безопасни и по-удобни. Тъй като автономните автомобили съставляват по-голям дял от пазара, големите данни ще станат още по-ценни за двете индустрии.

Добре, но защо да очакваме сливане на анализи на големи данни за интелигентни автомобили и интелигентни домове? Отговорът става очевиден, когато смятате, че стойността в големите данни е способността й да анализира и прогнозира поведението на клиентите. Както се оказва, компаниите за интелигентна домашна автоматизация виждат голяма полза при анализирането на това как клиентите им използват автомобилите си. По същия начин навиците и начинът на живот на един човек в домашни условия могат да помогнат на свързаната автомобилна индустрия да обслужва по-добре своите клиенти. Ето няколко примера как:

  • Автоматизацията на дома може автоматично да се настрои към същата настройка на температурата, която потребителят избира в автомобила, когато се прибира от работа.
  • Развлеченията, направени у дома, могат да помогнат на доставчиците на развлекателни услуги да предложат предпочитания от потребителя.
  • онлайн покупки, направени с помощта на домашна автоматизация, могат да се използват за насочване на потребителя към търговци на дребно на подобни продукти по време на шофиране.

Ако облакът е мястото, където ще се срещнат свързани автомобили и интелигентни домове, големите данни са езикът, който ще използват, за да разговарят помежду си.

Свързана сигурност

Електронната поща, текстовите съобщения, автоматичните банкови сигнали и социалните медии гарантират, че сме информирани за работата, финансите, приятелите и семейството си. Единствената област от живота ни, в която не знаем какво се случва, е нашият дом, когато са далеч. За щастие, Умния дом скоро ще промени всичко това.

Отново, BMW е водеща с функцията Smart Home Monitor, включена в ConnectedDrive. Потребителите могат да получават сигнали в колата, когато интелигентната система за сигурност на дома открива течове на вода или газ, или ако има дим или нарушител. Тъй като продуктите за сигурност обхващат както интелигентните превозни средства, така и интелигентните домове, ще видим разширени възможности за двупосочен сигнал като:

  • откриване на проникване в дома, показано на таблото на автомобила.
  • аларми за по-възрастни роднини, оставени у дома.
  • домашно видео наблюдение.
  • аларми за кражба на автомобили, които включват осветлението в и около къщата.
  • автоматично докладване на злополука у дома

Със свързаните решения за сигурност, собствениците на свързани автомобили вече няма да се чудят дали домът и колата им са безопасни. Дори и далеч от двете, смартфон приложенията лесно могат да информират потребителите, ако има проблем.

Централизирано съхранение на данни

Тъй като интелигентните автомобили и интелигентните домове се сливат в една инфраструктура, централизираното съхранение на данни ще стане необходимо. Сигурните данни, които се намират в мобилни устройства, системи за домашна автоматизация или свързани автомобилни цифрови табла, няма да задоволят нуждите на индустрията за интелигентни автомобили. Свързаността е свързана единствено с обмена на данни, а смарт колите и интелигентните домове ще трябва все повече да обменят генерираните от тях данни.

С повече от 100 IoT сензори, вградени в много превозни средства, свързаният автомобил може да заснеме до 25 гигабайта данни в облака на всеки час. И докато интелигентният дом генерира значително по-малко данни в момента, данните от фотоапарати, интелигентни устройства и системи за домашна автоматизация изискват интелигентни решения за съхранение на облак в домашни условия, ако индустрията иска да расте.

Данните, създадени от свързани автомобили и интелигентни домове, се разделят на четири основни типа:

  • Лични данни, като календари, напомняния за пазаруване и архивирани видеоклипове.
  • Данни за развлечения, като например филми и игри, запазени за по-късно ползване.
  • Информационни данни, генерирани от критични системи на превозното средство.
  • Търговски данни, използвани за поддръжка на продукти и услуги, свързани с автомобил / умен дом.

Можем да очакваме производителите на автомобили и компаниите за домашна автоматизация да се свържат в облака.

Следпродажбените доставчици и доставчиците на облачни услуги също ще помогнат да се преодолее пропастта с облачните решения, пригодени за сливането на индустрията за интелигентни автомобили / и смарт домове.

Родителски контрол

Независимо дали един тийнейджър сам управлява семейната кола или дома, родителите често са загрижени за избора, който детето им прави:

Шофират ли прекалено бързо или шофират по-далеч от дома си, отколкото позволяват родителите им?
Пребивават ли у дома, както са инструктирани, докато родителите им са на вечерта или са се измъкнали за тайна среща с приятел?
Дали са сами у дома, или неизвестен посетител в къщата?
Досега отговорите бяха свързани с доверие. Благодарение на технологията internet of things, родителите вече могат да следят внимателно своите непълнолетни деца, независимо дали са вкъщи или на път.

Zubie пое водещата роля в създаването на приложение, което не само следи за поведението на шофьора, но и има способността да общува с умни домове. Системата за домашен мониторинг на VTech е пример за това как родителите могат да държат под око и ухо децата си, когато не са вкъщи. С приложенията за взаимодействие между смартфони и деца, децата могат да се гледат директно на таблото и да се запознават с аудио системата на автомобила.

Тъй като интелигентната домашна автоматизация поема повече от задълженията на смартфона, тенденцията ще бъде към подобни продукти, които могат да се свързват със системи за домашна автоматизация.

Как да започнем да живеем “умно”?

Растежът на технологията internet of things създаде свързаната кола и интелигентния дом. И докато автономните автомобили все още са продукт на бъдещето, то умната къща е вече настояще. Повечето продукти са напълно достъпни и са на принципа на лего … просто добавяш продукт след продукт когато ти е нужно.

Нашите приятели от mysmarthome.bg са експерти в изграждането на умни къщи в България. Защо не им се обадиш още днес за безплатна консултация?

Leave your thought