Blog

Автономните коли на “Audi” ще изпълняват задачи, докато собственикът им е на работа

303 Views0 Comment

Вместо да стоят на паркинга, колите ще могат да отидат до автомивката или да заредят.

Автономните автомобили на “Audi” ще могат да изпълняват поръчки и задачи, докато собственикът им е на работа. Компанията представи своята концепция за самоуправляващите се коли по време на автосалона във Франкфурт.

Колите от т.нар. Ниво 4 ще използват изкуствен интелект и машинно обучение. Целта на “Audi” е автомобилите да могат да предвиждат от какво ще се нуждае техният собственик и пътниците и да го предлагат самостоятелно.

Компанията има нова платформа “Audi AI”, която ще реализира това. Тя се използва от два концептуални модела – “Audi Aicon” с 4 врати и електрическия SUV “Audi Elaine”.

При ниво 4 колите не се нуждаят от помощ от шофьора при изпълнението на определени задачи в зони, които са разрешени за автономни автомобили. Такива например могат да са движение по магистрала, движение в паркинг и др. Подобни автомобили ще могат да се използват и за таксита в градски райони, стига да спазват определени пътища.

Колите от ниво 4 ще използва и въпросната система “Audi AI”. Според “Audi” платформата ще създаде коли, които влизат в положението на пътниците, опознават ги и знаят кога да им предложат ресторант и какъв да е той. Освен това ще следят тяхното състояние и ще им предлагат подходяща почивка, когато се уморят.

А когато колата е в т.нар. AI Zone, тя ще оставя пътниците си пред вратата. След това сама ще отива на най-близкия паркинг и ще си намери място. Собственикът ѝ ще може да ѝ даде и други задачи. Например да отиде до близката автомивка или бензиностанция. Също така ще може да я изпрати до склад, от който да вземе онлайн поръчки и да ги докара. В посочен час или при команда ще паркира пред вратата, за да вземе пътниците.

От “Audi” казват, че проектът е почти готов за масово производство. Пред изданието “Motor Autority” представител на компанията коментира, че първите автомобили с подобни функции може да се появят на пазара през 2019 г. или 2020 г.

източник: avtora.com

Leave your thought