Blog
автоматик

Плюсове и минуси на Автоматичната скоростна кутия

1160 Views0 Comment

Автоматичната скоростна кутия

Автоматичната скоростна кутия без съмнение привлича все вниманието върху себе си. По статистически данни в развитите страни повече от 80% от автомобилите са оборудвани с автоматични скорости. Даже и в Русия, където традиционно се отнасят скептично към Автоматичните скорости все повече водачи ги предпочитат.

Нека да разгледаме основните плюсове и минуси на Автоматичната скоростна кутия

Плюсове на автоматична скоростна кутия

Автомобилите с автоматични скорости дават възможност максимално да се концентрирате върху пътя, без да си отклонявате вниманието за превключване на скоростите. Този плюс е особенно ценен за младите шофьори, които едва ли са се научили на шофьорските курсове да не гледат скоростния лост при превключване докато шофират .

Между другото това е основната причина младите шофьори да имат проблем с потеглянето. В авомобилите с автоматична скоростна кутия този процес се контролира от електоника, което е един съществен плюс – увеличаване експлоатацията на двигателя чрез минимизиране динамични натоварвания в трансмисията . Също така автомобилите с автоматични скорости имат и по-голяма проходимост, която се постига с плавни автоматични изменения на въртящият момент на двигателя спрямо външни натоварвания. Това може много да подпомогне водача при движение по традиционно сложни пътни участъци с пясък, сняг и други.

Минуси на автоматични скорости

Навярно най-големият минус на автоматичните скоростни кутии, на който акцентират всички любители на Механичните скоростни кутии са много високите експлоатационни изисквания ( повишеният разход на гориво, високата цена на специализиран сервиз и много други, високата сложност на ремонт и др.)

От недостатъчното познаване възможностите на автоматичните скорости, у водачите често възникват трудности с избора на определен режим на скоростната кутия. Автомобил с автоматична скоростна кутия е много сложно да бъде теглен, което всъщност е и крайно нежелателно. Също така автомобил автоматик неможе да бъде запален с бутане.

В резюме може да се каже, че автомобилите с автоматична скоростна кутия са изключително надеждни и имат огромен експлоатационен ресурс. Всичко това е постижимо при грамотно управление, подбиране на пътища с безопастни харакеристики и разбира се спазване на правилата и крайните срокове свързани с обслужването на автоматична трансмисия за целия период на използване на превозното средство. Не забравяйте да сменяте трансмисоното масло на вашата автоматична скоростна кутия поне на 100 000 км.

Leave your thought