Blog

Waymo учат автономните си коли да разпознават сирени и да се справят с произшествия

301 Views0 Comment

С развитието на самоуправляващите се автомобили, ще е необходимо те да могат сами да реагират при пътно-транспортни произшествия и други случаи, изискващи специално внимание. Точно към това се стремят и от Waymo. Дивизията за автономни коли на Alphabet публикува нов 43-страничен документ (PDF), в който надълго и нашироко е обяснено как компанията работи с органите на реда, за да осигури максимална сигурност за пътници и участници в движението, в случай на произшествие или нужда от реакция покрай такова.

Документът е разделен на три части: как автомобилите спират при несигурни условия; как реагират на сирени / аварийни превозни средства; и какво става след инцидент.

Тъй като в бъдеще се очаква автономните коли да нямат шофьор за случаите, когато не могат да се справят сами, те трябва да знаят как да реагират. За това Waymo учат своите автомобили да спират в случай на несигурни условия или ПТП. Ако например сензорите на колата усетят, че нещо по системата не е наред, те трябва безопасно да отбият встрани от пътя и да спрат. Същото важи и при катастрофа например.

Най-интересното може би е свързано с преминаващи наблизо аварийни превозни средства и коли на органите на реда. Waymo използват редица записани звуци и картина на такива, така че да обучат автомобилите си да чуват и виждат сирени. По този начин те могат да се съобразят с тях и да направят място веднага, щом такъв тип превозни средства минат наблизо. Ако е необходимо те дори могат да спрат.

Колите на Waymo обаче ще могат да реагират и когато те самите участват в ПТП. За тези случаи системите им ще бъдат обучени да сигнализират в централата на Waymo, където специалисти да бъдат изпратени на място. Освен това Waymo работят в тясно сътрудничество със силите на реда в щатите, където тестват автомобилите си, така че органите да знаят как да разпознават такъв тип автомобили и да влизат в тях ако е необходимо.

Към момента Waymo тестват автономни коли в четири щата — Уошингтън, Калифорния, Аризона и Тексас. “Планираме да продължим да провеждаме тези обучения на място, като същевременно разширяваме обхвата на програмата за обучение, тъй като нашите автомобили стават по-способни […]”, споделят в документа от компанията.

Leave your thought