Blog

Toyota патентова подобрена ръчна скоростна кутия за начинаещи

230 Views0 Comment

Новата технология ще намали разхода на гориво и може да удължи живота на двигателя.

Макар автомобилната индустрия все по-често да гледа към автоматиците, Toyota смята, че ръчните предавателни кутии все още имат какво да дадат. Компанията е патентовала нов тип ръчна кутия, която ще помага на начинаещите шофьори и ще е от полза за двигателя, съобщава онлайн изданието CNET.

Новата ръчна скоростна кутия на Toyota има допълнителен контролер, който следи движението и оптималните условия. Ако засече, че е възможно движене по инерция, автоматично ще “натисне” съединителя, което ще свали оборотите на двигателя и ще остави колата да се движи по инерция. Освен това щифтове ще “заключат” неподходящите предавки и шофьорът няма да може да включи на твърде ниска или висока предавка след края на движението по инерция.

Това ще помогне на начинаещите шофьори и ще предпази двигателя от твърде рязко форсиране или пък съответно от задавяне при прекалено ниска или висока предавка. Всичко това ще увеличи живота на двигателя и ще помогне за неговата по-правилна експлоатация. Оптимизираната работа на мотора в комбинация с по-дългото движение по инерция пък ще намалят разхода на гориво.

Системата отваря вратата и за добавяне на автоматично спиране при колите с ръчни скоростни кутии. Може да подобри и старт-стоп системите, които в момента изискват шофьорът да постави кутията на неутрална предавка на ръка.

От Toyota засега не казват кога новата кутия ще намери място в автомобилите на компанията, но патентът позволява това да се случи веднага, когато е разработката е напълно завършена.

Източник: avtora.com

Leave your thought