Blog
ходова част

Ходова част

1492 Views0 Comment

Ходова част на автомобила

Ходова част на автомобила е доста широко понятие. Тя е съставена от множество елементи като:

  • рама – при повечето съвремени автомобили е съставена от две надлъжни и няколко напречни греди. Към рамата се закрепят всички основни агрегати и възли. Гредите при повечето производители разполагат с корито – образно сечение и са щамповани от стомана. По дължината си надлъжните греди имат различно сечение. Средната част е най-натоварената и поради тази причина е най-висока. Надлъжните и напречните греди са съединени с нитове, а за увеличаване якостта на рамата са поставени ъглови свръзки. Ролята на рама в леките автомобили често се изпълнява от самата каросерия. Такава каросерия се нарича носеща. При подобна каросерия дъното се усилва, а закрепването на възлите и агрегатите се усилва с наставки.  На колите използващи носеща каросерия двигателя, предното окачване и кормилната система са закрепени на къса рама, заварена или завинтена към каросерията отпред.
  • носачи – служат за закрепване на възлите и агрегатите на рамата.
  • оси
  • окачване
  • ресори
  • амортисьори и пружини
  • колела и гуми.

Предна ос

На краищата на оста се закрепват шенкели. На шенкела между ухото и края на оста са поставени опорни лагери те служат за по-леко въртене. На оста на шенкела, на два конични ролкови лагера е закрепена с фиксираща шайба и гайка главината на колелото. За да се предотврати сомоотвинтването, гайката е шплинтована и е покрита с капачка. Шенкелните болтове на шенкелите са поставени наклонено навътре и назад, благодарение на което се облекчава управлението на автомобила, тъй като при движението колелата се стремят да заемат положение, съответстващо на движението по права. За разтоварване на външния лагер главина на предното колело и за намаляване тласъците на колелата, предавани на кормилния механизъм, осите на шенкелите са наклонени с краищата надолу.

Гаранция за най-добра цена на авточасти за ходова част

Вие търсите части за вашия автомобил? Zakolata.bg ви гарантира най-добра цена за предлаганите от нас качествени авточасти. Нашите специалисти непрекъснато следят нивата на цените на пазара и адекватно ги актуализират и корегират, така че да бъдат най-изгодни за Вас.

Производители на запалителни резервни части за ходова част

Zakolata.bg предлага над 300 000 качествени авточасти на достъпни цени. Ангажираме се да ви доставим най-високо качество на най-ниска цена. Разполагаме с оснавните авточасти за всички масови автомобили. Освен това винаги можем да ви изненадаме с артикули и за по-рядко срещащите се коли. Работим с доказани производители и гарантираме качество и коректност.

Leave your thought