Blog
износване гуми

Как да определим причините за неравномерното износване на гумите?

2026 Views0 Comment

В предишната статия разгледахме износването на гумите като цяло.

В тази статия ще научим:

Как да определяме причините за неравномерните износвания на гумите на колата

Това е вероятно най-разпространеният вид неравномерно износване на гуми.

 

неравномомерно износване гуми

Гладко и равномерно износване на една от страничните зони.

  • Причина – Износената раменна зона на протектора е в неправилен ъгъл спрямо вертикалната плоскост.
  • Препоръка – Гумата най-вероятно може да се използва, ако отговаря на нормите на безопасност и правилата за движение по пътищата. Автомобилът – трябва да се изправи ъгълът на колелата в съответствие с изискванията на производителя. Проверете състоянието на окачването и обърнете внимание на шарнирите. Препоръчваме ви преглед от специалист от servizi.bg

износване от налягане

Изглежда ли ви позната тази гума?

  • Причина – Износването може да бъде причинено от ниското налягане в гумите и от системно претоварване на автомобила. При тази ситуация също така разхода на гориво се повишава. Изразеното износване на двете раменни зони на протектора, за сметка на централната част води до закръгляване на гумата. Гуми износени по този начин по-лошо се държат в тежки пътни условия като кал. Гумата е с „изядени“ странични стени и забавя процеса на износване предимно в централната част.
  • Препоръка – С подобни гуми не препоръчително да се претоварва автомобила продължително – да се избягва превозване на товари превишаващи допустимата товароподемност.

 

гуми износване промпване

Подобно износване се среща рядко, но има водачи на автомобили които препомпват гумите, за да защитят джантата при евентуално попадане в голяма дупка на пътя.

  • Причина – Прекомерно високо налягане в гумите. Като краен резултат се получава: шофиране без комфорт и износване на централната част на протектора, на гумата.
  • Препоръка – Налягането в гумите трябва да съответства на посоченото от производителя на превозното средство, което можете да намерите на стикер или етикет с препоръчани данни или обърнрте внимание на маркировката на гумите – където също е написано максималното допустимо налягане.

Имате право на избор – бързо износване на централната част на гумите, проблеми с окачването и комфорт като в каруца или заобикаляне на ямите по пътищата и внимателно спиране преди препиятствия.

 

равномерно износване

Тази гума е образец за равномерно износване, достигнала е минималната допустима дълбочина на протектора от 1.6 мм. във всички зони.

Препоръка – Гумите трябва да се подменят при първа възможност, за да се избегнат възможни ПТП.

 

Leave your thought