Blog
хигиена

Как да подобрим хигиената в колата

568 Views0 Comment

Ако редовно пътувате в колата, то за вас нейната хигиена е много важна. Нека да ви обърнем внимание на следните няколко ключови точки.

Климатикът

Климатикът през лятото и зимата работи непрекъснато. Не можем да си представим в студ и пек, как можем да изкараме без неговата помощ. Внимание, тук идва ключов момент – почистването. Климатичните системи у дома се почистват почти всеки месец, заради огромното количество прах, което се натрупва. Стандарт е да се сменя въздушния филтър на определено количество километри, но често с това се изчерпва грижата ни за климатика. Препоръчваме ви редовно да преминавате през профилактични прегледи, особено ако усетите неприятна миризма или дъх от отворите. Едно добро почистване ще удължи живота и ще повиши комфорта на пътуване. Разходите за него могат да бъдат поети от фирми за бързи кредити.

Купето

Друга ключова точка е хигиената в купето. Има шофьори, които редовно минават през почистване, за да имат чисто и приветливо купе. Не всички могат да си позволят този разход в такава честота, заради което ви препоръчваме да избягвате /примерно/ хранене в купето. Ако превозвате товари /някакви/, постарайте се да имате добра опаковка, както и да предвидите възможността те да се разпилеят. Особено ако говорим за стандартен автомобил, не превозвайте неща, които могат да се разпилеят, разсипят или да застрашат сигурността ви. Или комфорта на пътуване, двете неща са свързани.

Пушенето

Много често дискутирана тема е пушенето в колата. Много от шофьорите намират за сладко и безопасно да пушат по време на каране. Факт, това не е никак безопасно, защото създава предпоставки за инциденти, поради намалена активност на ръцете.

Но какво да кажем за хигиената? Пушейки в тясното пространство, вие буквално опушвате вътрешността на купето. След седмица „терапия”, то вече дъха на старо и износено, дори и да е чисто нов автомобил. Особено внимание заслужават семейните автомобили, в които един или двама пушещи родители возят своите деца. Представете си , че пътувате за някъде, пътят е 1-2 часа, а за вас това са 5 цигари. Необходимо ли е детето ви да бъде одимено и задушавано, за да си съхраните комфорта? Ако не сте се замисляли, време е да го направите. В автомобила няма място за системно пушещи водачи и пътници, особено ако цените здравето си.

Пластмасови повърхности

Не е за пропускане ежеседмичното почистване на пластмасовите повърхности с кърпа и препарат, за да не събират прах. Това всеки може да го направи и дори не е необходим гараж, а просто малко свободно време, кърпа, кофа и препарат.

Leave your thought