Blog

Как да докажем безплатно екокатегорията на колата?

348 Views0 Comment

лектронно запитване до производителя на автомобила и отговор от негова страна за екологичната категория на превозното средство е доказателство, което би послужило пред КАТ за вписване на екокатегорията и отразяването й при изчисляването на данъка на колата. Този безплатен вариант за сдобиване с удостоверителен документ препоръчаха от националната Пътна полиция, ден след като от Столичната дирекция на вътрешните работи свалиха публикуваните указания, според които екологичната категория се доказва с документ от официалното представителство на марката автомобили срещу заплащане.

Наличието на екокатегория се отразява върху размера на данъка и в зависимост от нивото й, дължимата сума може да нарасне или да намалее спрямо старата формула. От институцията, която поддържа регистъра на пътните превозни средства у нас, не са изчислявали колко са собствениците на автомобили, които нямат вписана екологична категория, но знаят, че това включва хората, които са регистрирали колата си преди 2007 година, както и тези, които след 2007 г. не са представили документ за тази категория. Въпреки че данък МПС за 2019 година вече е изчислен от общините по новата формула, той може да бъде преизчислен, ако съответният човек реши, че му е изгодно вписването на екокатегория, обясниха от Националното сдружение на общините.

 Проблемът с невписването на екокатегорията на колите у нас датира още от приемането ни в Европейския съюз, твърди председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов. Според него сегашната ситуация е резултат от немарливостта на служителите на Пътна полиция: “Откакто влязохме в ЕС, масово не записват категорията. Последните две-три години започнаха да записват. И в момента какво става? За един данък от 20 лева човекът ще плати 80 минимум”.

Освен невписаните с екокатегория автомобили след 2007 година, засегнати от дилемата, дали да докажат наличието на такава, са и собствениците на превозни средства с по-стара регистрация. От Пътната полиция обаче не знаят какъв е броят на тези хора и напомнят, че е личен избор на всеки гражданин да пресметне, дали вписването на екокатегория ще намали или ще увеличи размера на данъка, и тогава да реши какво да предприеме.

След като вчера от СДВР премахнаха указанията за сдобиване с удостоверение за екокатегория, чиято цена излиза около 100 лева, днес от Пътната полиция дадоха вариант за безплатно придобиване на такъв документ – с електронно писмо до производителя на автомобила и получен отговор за съответната категория, който ще се зачита от органите на МВР.

А шофьорите, които вече са разбрали новия размер на данъка или дори са го платили, могат да поискат преизчисление, ако решат, че вписването на екокатегория им е по-изгодно, обясни Даниела Ушатова, експерт в Националното сдружение на общините: “Има процедура, която е установена в данъчно осигурителния процесуален кодекс и бихте могли да поискате такова възстановяване, ако докажете, че наистина не е било коректна информацията за вашия автомобил и той притежава съответната екологична категория”.

Leave your thought