Blog

Екологични ли са наистина електрическите автомобили?

900 Views0 Comment

Задвижването чрез електричество може би решава повече проблеми на автомобилите, отколкото на околната среда.

Надали някой вече се съмнява, че електрическото задвижване е бъдещето на моторните превозни средства. След първоначално нежаление самата автомобилна индустрия вече все по-активно работи и говори за изцяло електрическите коли, които ще стават все по-масови.

Едно от основните предимства, които се изтъкват за електрическите коли, е, че те ще имат практически нулеви вредни емисии. Това обаче не е точно така. Всъщност зависи много от източника на електричеството. Една трета от електричеството в САЩ например се генерира от въглища, които замърсяват повече дори от обикновените автомобили. В Китай пък през 2014 г. въглищата са генерирали 72% от енергията, показват данни на Международната енергийна агенция. Агенцията допълва, че средно 40% от цялото елекричество по света идва от горене на въглища.

И макар картината да изглежда мрачна, или по-скоро замъглена, логиката е ясна − горенето на въглища ще остане, но пък колите ще са по-малко и това ще помогне за по-чистия въздух. Само че може би не е точно така. Колкото повече са електрическите автомобили, толкова повече електричество ще е нужно за тяхното зареждане. Следователно ще трябват още електроцентрали, и то много бързо, което неминуемо ще увеличи замърсяването от тях. Освен това електрическият автомобил ще трябва да се зарежда по-често, защото може да извърви по-малко километри с едно зареждане.

Има и още. Дори да приемем, че електрически автомобил е зареден по възможно най-природосъобразния начин, то неговите батерии са доста по-токсични и вредни от конвенционалните горива и трябва да се процедира специално както при производството, така и при обработката им след края на експлоатацията. А когато става дума за десетки милиони подобни автомобили, процесите ще трябва да са наистина доста сложни.

И дори това да бъде решено, представянето на електрическите автомобили като превозни средства с нулеви вредни емисии пак не е коректно, коментира Джошуа Граф Зивин пред в. “Guardian”. А това е така, защото тези автомобили ще продължават да отделят фини вредни частици като прах от спирачките, от гумите и т. н., коментира проф. Франк Кели, главен съветник на британското правителство по теми за околната среда. Според Кели тези частици могат да са дори по-опасни. Засега броят на електрическите автомобили по пътищата все още е твърде малък, за да има достатъчно изчерпателна статистика как те влияят на околната среда.

От всичко това изглежда, че електрическото задвижване всъщност решава повече проблеми на автомобилната индустрия, отколкото на околната среда. Двигателите с вътрешно горене получават все повече ограничения от регулаторите. Освен това те вече достигат и максимума на техническите възможности.

За автомобилните производители това означава, че все по-трудно могат да изтъкват предимства на двигателя в новите си модели и ще трябва да търсят други начини да отличават колите си, но и да увеличават техните показатели. А по отношение не само на екология, но и на динамика, електрическите мотори имат много повече какво да предложат, отколкото традиционите двигатели. При това електрическите коли все още са в доста начален етап от своето съществуване и със сигурност ще имат още много промени и подобрения. Но колкото и екологични да са колите в бъдеще, ефектът от това ще е минимален, ако не се работи и по екологични източници на електричество.

Източник: avtora.com

Leave your thought