Blog

Шофирането “броня до броня” създава задръствания

299 Views0 Comment

Неспазването на дистанция не само създава рискове от инциденти, но и значително влошава пропускливостта на пътищата.

Много шофьори имат вредния и опасен навик да карат “броня до броня” с колата пред тях. Освен риск от катастрофи подобна практика всъщност създава и големите задръствания, казват учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) пред “AutoBlog“.

Тяхно проучване намира отговор на въпроса на т.нар. “фантомни задръствания”. Те често се случват на магистрали, когато се събира голяма колона от автомобили, а след това трафикът се оправя, без да е имало видим инцидент или проблем.

Проучването на учените показва, че ако шофьорите се стараят да спазват равна дистанция между колите пред и зад тях, това ще им позволи да пристигнат до дестинацията си два пъти по-бързо. Наличието и спазването на дистанция от двете страни на автомобила дава на шофьора достатъчно място и време да може да реагира на промените на скоростта на колата пред него, без това да влияе сериозно на движението на колата зад него.

“Свикнали сме да гледаме само пред себе си − буквално и преносно. Затова може да ни изглежда неестествено да поглеждаме и назад. Карането по този начин обаче може да има драматичен ефект върху намаляването на времето за пътуване и разхода на гориво, без да се налага да се строят още пътища или да се правят сериозни промени по инфраструктурата”, коментира Берхолд Хорн, съавтор на проучването.

Според учените не са нужни големи усилия, за да се постигне този ефект. Досега се смята, че само автономните коли ще могат да спазват подобна дистанция от двете страни. Според MIT обаче и сегашните системи за адаптивен круиз контрол могат да го постигнат, като се нуждаят единствено от сензори и в задната част на колата. Освен това софтуерът може да се направи така, че да помага на шофьорите в спазването на дистанцията и когато самите те управляват колата.

Източник: avtora.com

Leave your thought