Blog
спирачна система

5 признака за проблеми със спирачките – Част 3

2171 Views0 Comment

Ето и последните два признака за проблеми със спирачките

Вижте кои бяка първите признаци за проблеми със спирачките – Част 1 и Част 2

4. Вибриране

Ако карате кола с ABS, най-вероятно знаете какво е усещането при рязкото натискане на спирачката. Бързо пулсиращия спирачнен педал прилага равномерен натиск на колелата, за да обезопаси спирането. Все пак ако усещате спирачния педал по този начин при нормални спирачни обстоятелства най-вероятно имате проблем.

Като цяло вибрираща спирачния педал показва изкривени спирачни дискове. Техните неравни повърхности предизвикват барабанене върху спирачните накладки, а вие ще усещате обратната връзка  чрез педала.

Спирачните дискове обикновено се деформират когато са подложени на изключително натоварване за продължителен период. Топлината на триене генерирано при многократно използване на спирачката при спускане надолу по стръмни планински склонове или при теглене на изключително тежък товар може да доведе до деформиране на диска.

Ако не сте подлагали под напрежение спирачките си наскоро, но все пак чувствате вибрации в педала, може да имате дебалансирани колела. Във всеки случай най-добре е да потърсите диагностика от servizi.bg.

5. Потъващ педал

В допълнение към пулсирането вашия спирачния педал може да ви даде и други индикации за възможен ремонт на спирачната система. Потъващия педал при, който на практика трябва да го натиснете до пода преди да задейства спирачките може да означава, износени накладки или проблем с хидравличната система – въздух в системата или изтичане на спирачна течност. За да проверите за изтичане на течност сложете един стар бял чаршаф или парче от светъл картон под колата през нощта. На сутринта разгледайте всички течности, които са се насъбрали. Спирачната течност ще бъде бистра и мазна като олио.

Обратното на потъващия педал педал е този който се отразява на спирачките при най-малкото докосване. Това би могло да означава неравномерно износени дискове, мръсна спирачна течност или замърсяване на течността от влага. Можете да отстраните този проблем с относително лесно и евтино като смените спирачна течност сами или се обърнете към servizi.bg.

И накрая ако спирането на колата изглежда подобно на Фред Флинтстоун с пускането краката през дъното на колата, може би става дума за запушване или проблем с вакуумната система. И двете ситуации биха направили спирачния педал изключително труден за натискане  и това налага незабавно обслужване в servizi.bg.

Leave your thought