Blog
спирачна помпа

Спирачна помпа

280 Views0 Comment

Конструкция на спирачна помпа

Спирачната помпа и резервоара за спирачна течност са изработени като едно тяло, което представлява чугунена отливка. Закрепя се директно за рамата на автомобила. Конструкцията е сравнително проста:

  • В горната стена на цилиндъра има капачка с резба, в страничната част на която са пробити два малки отвора.
  • В долната стена на цилиндъра е поставен отражател.
  • На буталото е поставен гумен уплътнителен пръстен, а пред него има гумен маншон, притиснат плътно с пружина.
  • В дъното на буталото на главния спирачен цилиндър са пробити няколко отвора, срещу всеки от които има листовиден пластинчат клапан за затваряне на отвора.
  • Вътрешната кухина на цилиндъра е свързана с резервоара за спирачна течност с малък компенсационен и голям пропусквателен отвор.

Принцип на действие на спирачна помпа

Принципа на действие на спирачната помпа е относително прост – пружината притиска постоянно обратния клапан към гнездото, в талерката на който е разположен нагнетателен клапан със слаба пружина. Когато настъпим спирачния педал буталото с маншона се измества и затваря компенсационния отвор. Тогава под въздействието на налягането отвора на нагнетателния клапан се отваря и спирачната течност постъпва по тръбопроводите към цилиндъра на хидроусилвателя.

Когато си махнем крака от спирачния педал, налягането в спирачната помпа се понижава и течността се връща в главния спирачен цилиндър. При напълно отпуснат педал на спирачката, кухината на цилиндъра пред буталото се свързва с резервоара чрез компенсационния отвор, затова в цилиндъра има постоянно течност, а благодарение на обратния клапан на спирачните помпи, който е затворен с пружина, в системата на хидравличния привод се поддържа незначително свръхналягане и в системата не попада въздух.

При рязко отпускане на спирачния педал в спирачните помпи се създава малко разреждане, под действието на което, течността от кухината зад буталото изтича през отвора в него и отпуснатия маншон в кухината на цилиндъра пред буталото, което изключва попадането на въздух в системата.

Ако искате да научите повече за това как работи спирачната система посетете сайта kak.bg

Гаранция за най-добра цена за спирачна помпа

Вие търсите спирачна помпа за вашия автомобил? Zakolata.bg ви гарантира най-добра цена за предлаганите от нас качествени авточасти. Нашите специалисти непрекъснато следят нивата на цените на пазара и адекватно ги актуализират и корегират, така че да бъдат най-изгодни за Вас.

Производители на спирачна помпа

Zakolata.bg предлага над 300 000 качествени авточасти на достъпни цени. Ангажираме се да ви доставим най-високо качество на най-ниска цена. Разполагаме с оснавните авточасти за всички масови автомобили. Освен това винаги можем да ви изненадаме с артикули и за по-рядко срещащите се коли. Работим с доказани производители и гарантираме качество и коректност.

Leave your thought