Blog
масло

Защо трябва редовно да сменяте маслото

687 Views0 Comment

Научите кой е най-простият начин да се удължи живота на колата

Понякога отлагаме смяната на маслото, а това определено е лошо решение. Защо трябва да го правите редовно?

Маслото разваля своите качества поради високата температура на работа на двигателя. С течение на времето маслото губи своите качества и все става по-малко ефективно като лубрикант. Без добро смазване /разбирай скъпо/ чеханичните части на двигателя започват да се изтъркват взаимно. Рано или късно това ще ви излезе в пъти по-скъпо от честата смяна с качествено масло.

Качественото масло съдържа също добавки, които имат способността да неутрализират киселините. С течение на времето, тези добавки се изхабяват и престават да бъдат ефективни – отново проблем за частите на днигателя.

Не на последно място, маслото може да абсорбира вода, прах и горивни странични продукти. В крайна сметка, маслото се насища с тези елементи и губи предпазните си свойства. Тогава тези неща остава в двигателя и могат да причинят корозия.

Със смяната на маслото не забравяйте да подмените и масления филтър на вашата кола. И той както маслото се задръства от прах, стружки и други дребни частици. Ако масления филтър е пълен той не може да поема повече отлагания и те плуват свободно с маслото и могат да причинят сериозни проблеми на двигателя. Ако филтъра не бъде сменен заедно с маслото той ще замърси веднага новия лубрикант и това ще съкрати живота му.

Защо маслото има значение

Какво ще стане ако не сменя маслото?

Това не е хубава. Един от проблемите е, че ще започне да има натрупване в по-хладните части на двигателя, като картера и около разпределителните валове и клапани. Това може да доведе до въглеродни депозити или утайки.След време това ще ви коства скъпо почистване на двигателя или дори може да ви принуди да замените износени бутални пръстени. А може да стане и по-лошо – буталата могат да “запекът” или разпределителните валове да се увредят. Със сигурност всеки един от тези ремонти ще направи дори няколко смени на висококачествено масло да изглеждат като джобни пари. Редовните смени на маслото са една наистина евтина застраховка за вашия двигател.

Leave your thought