Blog
масло

Смяна на маслото – съвети

417 Views0 Comment

Какво представлява смяната на масло

Смяна на маслото и филтъра включва източване на старто моторното масло и замяната с ново. Масленият филтър също трябва задължително  да се подмени.

Трябва ли да го правя и кога?

Като цяло, да. Смяната на маслото на вашия автомобил е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да се избегнете сериозните ремонти в servizi.bg

Въпреки това, има много спорове около това кога точно колко бързо старее маслото в двигателя и кога да се сменя. Тъй като има много фактори влияещи на износването – каква е колата, състоянието и възрастта на двигателя, стил на шофиране, градски или извънградско – това не е точна наука. Според препоръките на повечето производители маслото и филтъра трябва да се сменят на всеки 5000 до 15 000 км.

Препоръчваме ви да сменяте маслото и филтъра на всеки 10 000 км. Това е нашата преценка. Това може и да твърде скоро за много хора и твърде късно за някои, но за по-голямата част от колите в употреба това ще им помогне да доживеят до дълбока старост.

Не е лошото да сменяте маслото и по-често ако:

  • Караш като луд със бързи ускорявания или наистина висока скорост.
  • Екстремни студени зимни условия или твърде горещо лято.
  • Шофирате често по черни пътищи.
  • Вашият двигател е стар и гори масло.
  • Често превозвате тежки товари.

Защо трябва да сменяте маслото?

Маслото разваля своите качества поради високата температура на работа на двигателя. С течение на времето маслото губи своите качества и все става по-малко ефективно като лубрикант. Без добро смазване /разбирай скъпо/ чеханичните части на двигателя започват да се изтъркват взаимно. Рано или късно това ще ви излезе в пъти по-скъпо от честата смяна с качествено масло.

Качественото масло съдържа също добавки, които имат способността да неутрализират киселините. С течение на времето, тези добавки се изхабяват и престават да бъдат ефективни – отново проблем за частите на днигателя.

Не на последно място, маслото може да абсорбира вода, прах и горивни странични продукти. В крайна сметка, маслото се насища с тези елементи и губи предпазните си свойства. Тогава тези неща остава в двигателя и могат да причинят корозия.

Със смяната на маслото не забравяйте да подмените и масления филтър на вашата кола. И той както маслото се задръства от прах, стружки и други дребни частици. Ако масления филтър е пълен той не може да поема повече отлагания и те плуват свободно с маслото и могат да причинят сериозни проблеми на двигателя. Ако филтъра не бъде сменен заедно с маслото той ще замърси веднага новия лубрикант и това ще съкрати живота му.

Какво ще се случи ако не го сменя?

Вашият двигател няма да оживее толкова дълго, колкото би могъл. Маслото изпълняве много важни функции и чистото масло изпълнява тези функции по-добре от мръсното. Цената му е сравнително евтина исмяната му на всеки 10 000 км ще ви спести сериозни разходи в бъдеще.

 

Leave your thought