Blog
гражданска отговорност

Как да открием скритите дефекти при покупка на автомобил

763 Views0 Comment

Много е важно да сте много внимателни, когато вземате решение за покупка на употребяван автомобил. Независимо дали е от познат или не, трябва да сме внимателни към всеки детайл. Това важи за всеки проблем, който колата може да има, било то дефекти по автомобила, проблеми в документацията, колко собственици е имала преди това и др.

В тази статия ще ви кажемкои са скритите пороци, които продавачът на превозно средство може да се опита да скрие, какви неща можете да поискате и как?

Какви биха могли да са скритите пороци на една кола?

Скритите дефекти са тези детайли, които автомобилът има и които не сте могли да забележите в момента на огледа. Може да има дефекти, които колата има, и които не се забелязват с просто око.

Много пъти тези подробности не са много важни, но може да се окаже, че тези скрити пороци са толкова проблематични, че ако ги забележите няма да купитеколата, или поне бихте намалили цената.

За да избегнете този вид неудобство, е препоръчително да вземете свой доверен механик и да проверите превозното средтво напълно и дори да го карате, за да сте напълно сигурни, че няма нищо допълнителни минуси, освен тези които продавачът вече е посочил.

Какви са видовете скрити дефекти в автомобила?

Автомобилът може да има много дефекти в момента на закупуването му, много от тях са ви известни и сте договорили с продавача, както и може да има скрити дефекти, които не можете да забележите. Ето какви биха могли да бъдат те:

  • Скоростна кутия
  • Тъчскрийн диспей на таблото
  • Главата на цилиндъра или двигателя
  • Климатик – особено ако купуваме кола зимата много често забравяме да проверим дали климатика работи.
  • ABS и системата против боксуване на колелата.
  • Самоизключиване на превозното средство в даден момент от шофирането.
  • Проблем с ангренажния ремък.

Голяма част от тези проблеми няма как да ги откриете при оглед на улицата. За това най-сигурното нещо е да го закарате за прекглед в сервиз преглед преди всякакви преговори.

Основни автомобили, засегнати от скрити дефекти

Няма точни модели автомобили, които могат да бъдат със скрити дефекти, може да е всеки, ако вече е минал през други собственици. Независимо дали става въпрос за коли от частни лица или от автокъщи, специализирани в продажбата на автомобили втора употреба.

Какво да правим ако открием скрити проблеми по автомобила?

Първото нещо, което трябва да направите, когато откриете скритите дефекти, е първо да се консултирате със специалист относно разходите за отстраняване.

Ако прецените, че все пак автомобила си заслужава, свържете се с продавача и посикайте отстъпка поне с 15% по-висока от предвидената цена за ремонт.

Leave your thought