Blog
Ремонт алтернатори

Ремонт на алтернатори

1042 Views0 Comment

Устройство и ремонт на алтернатори

Какво представлява алтернатора и от какво се състои?

Алтернаторът (още наричан генератор) преобразува механичната енергия в електрическа и така произвежда електрически ток, необходим за зареждане на акумулатора и на аксесоарите на автомобила, включително осветление, радио, ел стъкла и т.н.

При запалване на двигателя, алтернаторът започва да работи, като осигурява постоянна енергия. Устройството на един алтернатор включва: ротор, статор, ремъчна шайба, четкодържател, лагери, реле-регулатор, диоден блок и клеми.

Кога има проблем с алтернатора?

Когато има неизправност в алтернатора, налице са няколко забележими симптоми: промяна в яркостта на фаровете, светлините са по-бледи, чува се шум, лампичките на таблото примигват, радиото прекъсва и др. Най- сигурният начин да се провери дали алтернатора е в неизправност, е като се измери напрежението с волтметър. При по- малък волтаж от 12V и над 14V, това е индикация за сигурен проблем в електрическата верига на автомобила.

При проблем с алтернатора, отидете при специалист, за да разберете дали само някоя част от алтернатора трябва да се подмени или целия алтернатор е за смяна.

Алтернатори цени

Ако се установи, че алтернатора е за смяна, имате няколко възможности: да купите нов, употребяван или рециклиран. Цените на алтернаторите варират в зависимост от модела и годината на производство на автомобила. Обикновено цените започват от 130 лева. Ето защо, много собственици на автомобили предпочитат втора ръка или рециклирани алтернатори. Кое е по- добрия вариант?

Алтернатори втора ръка или рециклирани

Ако се колебаете дали да си купите втора ръка или рециклирани алтернатори трябва да знаете, че има разлика. Най- напред рециклираните алтернатори също са един вид втора употреба, но при тях се сменят всички неизправни части, дори и тези, които са износени и крайният продукт е алтернатор, който не се различава от новия и който е придружен с гаранция за качество. За разлика, втора ръка частите, обикновено имат няколко месеца гаранция, защото при тях алтернатора не претърпява цялостен ремонт. Предимството е, че са по евтини и можете да случите на добра находка, но понякога евтиното струва двойно, така че добре обмислете възможностите.

 

Leave your thought