Blog
жега колата

Проверете автомобила преди лятното пътуване

299 Views0 Comment

Лятото е в разгара си. И за шофьорите, особено тези, чийто живот е управляван от приключения, лятото е сезон за пътувания и създаване на красиви спомени.

Отговорният собственик на кола трябва задължително да обърне внимание на състоянието на автомобила си преди всяко пътуване.

Как да сме сигурни, че колата няма да ни изостави на пътя? Ето няколко неща, които трябва да проверите, преди да запалите автомобила и да навъртите стотици километри под парещото слънце.

Маслото

масло

Задължително проверете нивото и качеството на маслото в автомобила.

Ето кратък съвет: проверете цвета. Ако маслото е с кехлибарен отенък и е точно на знака за пълнене, то вие сте ОК. Все пак, ако е кехлибарен, но нивото е ниско, ще трябва дадолеете. От друга страна, ако маслото е тъмно и изсъхнало, смяната му възможно най-скоро е единствения начин да се спесите от проблеми.

Уверете се, чемаслото което ще налеете е съвместимо с марката и модела на автомобила ви.

Охлаждаща течносто

антифриз

Когато сте на път, не само вие искате да се разхладите. Вашата кола също. Отделете време, за да проверите охлаждащата течност на автомобила, нивото и сместа му, за да осигурите максимално охлаждане в горещи дни. Вашият радиатор трябва да е пълен по всяко време. Проверете съотношението на водата към етиленгликола. Препоръчително е да сменяте охлаждащата течност поне веднъж годишно, а лятото може би е най-доброто време за това.

Климатик

климатик

Повреден климатик? Най-логичната стъпка, която трябва да предприемете, е да потърсите качествен сервиз, тъй като не бихте искали да пътувате през летните горещини без климатик.

Докато от климатика ви излиза студен въздух, можете да пътувате спокойно. Не забравяйте внимателно първо да оцените проблема, преди да сменяте части. Ето и няколко съвета при подозрителна работа на климатика:

  • Вижте дали контролът на нагревателя е включен. Ако е така, може да се наложи да смените стария си нагревателен клапан.
  • Опитайте дали климатика охлажда при минимална температура. Ако дори тогава продължава да духа топло, направете консултация със сервиз.

Въздушен филтър

въздушен филтър

Когато дойдат влажните летни дни, не бихте искали въздухът, който се движи в колата ви, да е просто студен; Искаш да е и чист. Ако имате износени въздушни филтри, по-добре ги сменете наведнъж, тъй като те също влияят върху производителността на двигателя ви и в крайна сметка върху икономията на гориво. Помислете за миещите се филтри се за повторно използвани за по-добро филтриране и дългосрочни спестявания.

Гуми

износване от налягане

Летните горещини могат да износят гумите ви доста бързо. Най-добре е да се внимава за неравномерно износване, мехурчета в страничните стени или всякакви други форми на повреди на гумите. Гумите са от особено значение не само за представянето на автомобилана пътя, но по-важното за вашата безопасност. Използвайте летни гуми (за предпочитане по-дебели), така че да се справите със суровите летни дни.

Акумулатор

акумулатор

Мнозина се страхуват, че акумулаторите им замръзват по време на студено време. Това, което те не знаят е, че акумулаторите на автомобилите са по-склонни да “умрат” в летните жеги. Проверете акумулатора, за да сте сигурни, че всичко е ОК. Ако е на повече от тригодишна възраст, може да помислите дали да не го смените. Не забравяйте да проверите и нивата на течността на акумулатора. Проверете за признаци на изпускане или изтичане.

Leave your thought