Blog
спирачна система

5 признака, че трябва да проверите спирачките – Част 1

955 Views0 Comment

Научете какво може да ви подскаже за проблеми със спирачките

Когато шофирате по магистрала в слънчев ден със свалени прозорци и слушате силно любимата си музика е много лесно да забравите, че се намирате в масивна клетка от желязо и стъкло летяща с над 100 км/ч. при тази скорост ако се наложи да спрете внезапно  на вашето превозно средство ще му е необходима дължина приблизително равна на футболно игрище (1100 метра), за да спре. И това  ще е така само ако поддържате добре една от най-критичните системи за безопасността на колата – спирачките.

Спирачки може да не са най-атрактивната част на колата, но те са със сигурност са една от най-важните. Обръщането на внимание на предупредителните знаци, които показват нужда от servizi.bg  може да ви спаси от тежък инцидент на пътя.

Разбира се, има някои очевидни признаци, че спирачната система се нуждае от обслужване – като светлината на спирачката светне на таблото на колата или видимо по-дългия спирачен път на автомобила. При всеки един от тези случаи, трябва да се обърнете към  servizi.bg и да пъръчате части за спирачките. Но знаете ли каквr другите признаци биха ви предупредили за проблеми със спирачките? Zakolata.bg ще ви запознае с пет признака, които могат да ви спасят живота.

1. Износени накладки

Първо, няколко думи за това как работят спирачките. Повечето автомобили използват така наречените дискови спирачки. Хидравлична система изпълнена със спирачна течност натиска двойка челюсти известни като спирачни апаратчета, като предизвиква тяхното свиване към диска, наречен ротор. Триенето което се получава между накладките и ротора в крайна сметка спира колата.

Прочетете нашата статия ако искате да научите повече за спирачната система.

С течение на времето накладките започват да изтъняват, което ги прави по-малко ефективен при забавяне и спиране на колата.
Проверката на дебелината на вашите накладки представлява обикновена процедура. Всичко, което трябва да направите, е да потърсите между спиците на джантата лъскав метален диск. Когато го намерите, огледайте външния ръб, където ще видите металнен шублер. Между шублер и диска, ще видите накладките. Ще трябва да прецените на око дали дебелината е добра – като цяло накладките трябва да са с минимум 0,5 см дебелина. Ако са под тази дебелина е добра идея да поръчате нови от zakolata.bg.
Ако джантите на колата ви са така проектирани, че по такъв начин не можете да виждате през спиците ще трябва да се отстрани гумата. И в двата случая е добра идея да се разгледате и самия ротор. Той трябва да бъде относително гладка. Ако видите някакви дълбоки бразди може би е време да ги смените.

Накладките както и дисковете винаги се сменят в комплект.

Leave your thought