Blog
трансмисия предавка скоростна кутия

10 признака за проблем със скоростна кутия – част 1

8487 Views0 Comment

В част 1 ще ви представим първите 2 най-често срещани проблема с трансмисята на автомобила

Диагностициране на проблеми по автомобила може да изглежда като невъзможна задача, но се опитайте да мислите за колата си като за собственото си тяло. Например, ако стомахът ви започва да ви боли, най-вероятно ще започне да мисли за последното нещо, което сте яли. Подобен тип мислене ще ви помогне и в диагностицирането на проблеми с колата. В момента, в който забележи нещо необичайно е време да започне разглеждането на проблема и намирането на начини за отстраняването му.

Механичните проблеми за разлика от електрическите  обикновено са съчетани с различни звуци и усещания, които са ключови показатели, че нещо не функционира така както трябва. Трансмисята поема голямо натоварване и с годините започва да създава проблеми. Ремонтите на предавките могат да бъдат скъпи, така че е полезно да се обърне внимание на всичко, което изглежда необичайно.

Ако смятате, че може да имате проблем с предавките или ако просто искате да научите нещо нова за автомобила си zakolata.bg ви представя 10 признака на проблеми с трансмисията.

1. Трудно превключване на предавки

Ръчните скорости са сравнително лесни за поддръжка, но и при тях има неща които могат да се объркат. Един потенциален проблем е когато предавките отказват да помръднат когато натиснете педала на съединителя и се опитате да се преместите скоростния лост.
Това може да се случи, когато се опитвате да вкарате първа предавка от спряло положение или при всяко друго превключване нагоре и надолу по скоростите. Обикновенно причините са – ниско ниво на трансмисионно масло, грешен вискозитет (дебелина) на маслото или се изисква регулиране на кабелите.

2. Мирис на изгоряло

Ако усетите мирис на изгоряло от към скоростната кутия нещата не отиват на добре. Това може да означава прегаряне на предавките. Трансмисионното масло не само предпазва движещите се части на скоростната кутия чрез правилно смазани, но предпазва трансмисията от прегаряне чрез предоставяне на така необходимото охлаждане.В някои превозни средства, предаването дори разполага със собствен мини-радиатор.

Обикновенно причините са – ниско ниво на трансмисионно масло, което от своя страна се дължи на теч или замърсяване и се нуждае от смяна.

Leave your thought