Blog
алтернатор проблем

5 признака за проблеми с алтернатора

20769 Views0 Comment

Дали ви очакват проблеми с алтернатора?

Всичко започва с няколко издайнически проблеми: примигващи лампички, може би бледи фарове и едвам мигащи габарити. Може би има дори странна миризма или леко ръмжене идващо от под капака.

Дали това е означава, че  на автомобила му е дошло времето? НЕ. Най-вероятно това е проблеми с алтернатора и ако не му се обърне малко внимание може да доведе до сериозни главоболия.

Алтернатор е прост компонент, съдържащ само няколко части, но той играе много важна роля в експлоатацията на всеки автомобил. По същество той превръща механичната енергия от въртенето на коляновия вал на двигателя в електричество чрез индукция. Проводници вътре в алтернатора създават магнитно поле, а то от своя страна предизвиква електрически ток. Този ток се използва за захранване на аксесоарите на вашата кола – фаровете към електро-хидравлични помпи, радио и др. Алтернаторът също поддържа заряда на акумулатора.

Тъй като лтернатора е свързан с различни системи на превозното средство проблемите с него могат да се прехвърлят и на други компоненти на колата. Като се обръща внимание на петте симптома от този списък може да си спестите множество главоболия в бъдеще.

1. Сигнална лампа

Повечето съвременни автомобили има сигнална лампа за проблеми с алтернатора. В повечето случаи светлината е оформена като акумулатор, въпреки че някои може да изписват “ALT” или “GEN”. Много хора виждатйи тази светлина инстинктивно си мислят, че имат проблем с акумулатора – и ако не и обърнат внимание на време наистина ще имат и такъв проблем.

Тази лампа е свързана с компютърни системи в рамките на мониторинга на изходното напрежение на алтернатора на автомобила. Ако изходното напрежение на алтернатора отива под или над предварително определен лимит тогава лампата светва. В началото лампичката може да трепти само за секунда и след това да изключва отново. Или може би това светва само когато са активирани повече аксесоари.

2. Слаби фарове

Тъй като алтернатора доставя електричество за нуждите на автомобила, когато той започне да губи своя потенциал същото се случва и с аксесоарите, които използват този ток  Възможно е да забележите  хаотични симптоми, вариращи от затъмнени или изключително ярки фарове или скоростомера и тахометъра просто спират да работят без причина. Други аксесоари, като отопляеми седалки или електрически стъкла могат да забавят работа.

3. Вид, шум, мирис

Тези симптоми са групирани заедно като сигнали на сетивата. Тези признаци на проблеми с алтернатора ще предупредят шофьора, че нещо се случва:

  • Визуални – Еднин бърз поглед за проверка на ремъка за напукване или прекомерно износване  може да даде индикация за бъдещ проблем. Също така ремъка трябва да бъде добре натегнат, за да работи алтернатора коректно – твърде голямо притягане е също толкова лошо, колкото и не е достатъчно. Бърза проверка на опъването на ремъка обикновено е достатъчна да се определи дали съществува проблем.
  • Непривичен шум – Шофьорите понякога се оплакват от “ръмжене” или “пищящ” шум при алтернатор. Алтернаторът се задвижва от ремък свързан с коляновия вал. Шайбата на алтернатора обикновено се върти около два или три пъти по-бързо от ролката на коляновия вал това е необходимо, за да може да произвежда енергия при по-ниски обороти на двигателя и на празен ход. Шайба на алтернатора от своя страна се закрепя на или втулки. Ако шайбата не е поставена правилното в съответствие с ремъка или ако лагерите или втулките са износени, “реването” или “пищящия” шума ще ви помогне да разберете, че има проблем.
  • Мирис – Ароматът на изгоряла гума или прегрели жици често придружава проблемите с алтернатора. Aко шайбате не е синхронизирана или не се върти свободно това ще предизвика по-голямо триене на ремъка. Това създава топлина и от там идва миризмата на изгоряла гума. Аромята на прегрели жици може да бъде причинена от прегряване на алтернатора поради прекомерно напрежение в  ротора и статора.

4. Паднал акумулатор 

Макар и технически това да не е проблем на алтернатора, една кола, която не може да запали показва, че има проблем в стартовата система. Когато ключът се завърти, ще чуете издайническо щракване на релета, но нищо друго не се случва. След известно време, дори и този шум спира. Непосредственият проблем обикновено е паднал акумулатор, но въпросът е: “Защо те паднал?”
Когато алтернатор започва да се разваля акумулатор на колата започва да поема част от функциите му вместо просто да действа като кондензатор за системата като получава постоянна инфузия на електрическа енергия от алтернатора. Автомобилните акумулатори не са предназначени за продължителна употреба на енергия. Тяхната функция е да предоставят на превозното средство достатъчно електричество, за да завърти стартера.
Диагностицирането дали проблема с падането на акумулатора се дължи на алтернатора е относително лесно. Просто след като запалите свалете кабелите възможно най-бързо. След това изчакайте. Ако алтернатора не успява да се зарежда системата, колата скоро ще изгасне отново и проблемът е ясен. Ако автомобилът работи и продължава да работи и след това най-вероятно проблема е в самия акумулатор.

5. Скъсани или хлабави връзки

В този случай  всичко с алтернатора на колата ви изглежда  OK – никакви проблеми с ремъка или други видими признаци – но акумулатора на колата е паднал.
Електроенергията от алтернатора се пренася от дебели кабели и малки жички. Всякакви проблеми в рамките на тези проводници могат да намалят или спрат тока. Евентуален симптом на този проблем може да се окажат  по-ярки фарове, тъй като като алтернатора произвежда повече енергия, за да преодолее съпротивлението в лош проводник или скъсана или слаба връзка. Този симптом обикновено е съпроводен от миризма на прегрели жици.
Друг проблем може да бъде токоизправителя на алтернатора. Алтернатори произвеждат променлив ток (AC) в три фази, но аксесоари на автомобила изискват постоянен ток (DC), за да работят. Токоизправител променя ток от AC на DC. Без този критичен компонент генерираното електричеството не може да се използва.

Имам ли нужда от сервиз?

Без значение колко вярвате на метода направи си сам, но той определено не винаги е за препоръчване. Този тест може да ви помогне да решите, когато е дошло времето да потърсите сервиз.

А ако имате нужда от нов алтернатор просто потърсете авточасти в zakolata.bg

Leave your thought