Blog

Пакет Мобилност застрашава цял един бранш

332 Views0 Comment

България е една от страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати от приетия миналата седмица от Европейския парламент пакет Мобилност.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред Конференцията на председателите на парламенти на страните-членки на Европейския съюз. „Пакетът Мобилност поставя под изпитание хиляди български семейства и застрашава цял един бранш“, подчерта тя. „Над 60 000 – толкова са домакинствата в България, в които поне едно лице работи като водач на тежкотоварен автомобил, и пакетът Мобилност, освен че застрашава тяхното препитание, излишно подхранва евроскептицизма в навечерието на европейските избори“, допълни председателят на българския парламент.

Форумът се провежда в австрийската столица Виена, а изказването си председателят на Народното събрание направи в рамките на сесията „Европейският съюз и неговите съседи“.

Цвета Караянчева подчерта, че ощетяващият България пакет Мобилност е индикатор за много по-дълбоки и тревожни проблеми, свързани с бъдещето на Европейския съюз. „Стремежът към консенсус по никакъв начин не трябва да предизвиква разделение – и то не по партиен, а по национален признак. Никоя политика на ЕС не трябва да оставя лош привкус за протекционизъм и за рестрикции, които противоречат на основните ценности на ЕС. Разделението на център и периферия, както и Европа на две скорости, са неприемливи“, категорична бе Караянчева.

Източник: kamioni.bg

Leave your thought