Blog
акумулатор

Поглед към бъдещето с модерни акумулатори: С какво искаме да разполагат нашите коли?

1098 Views0 Comment

Автомобилостроенето се усъвършенства непрекъснато. Много компании се борят за нашето внимание и по тази причина се надпреварват да правят своите коли все

по-уникални, не само на външен вид, но и по отношение на системите. Макар уникалността на моделите да е подлагана справедливо на съмнение, останалото варира според цената, екстрите, марката и мн. др.

Едно от нещата, които запазват своето място сред останалите компоненти на автомобила, са така нужните акумулатори. Но колкото по-натоварена се оказва вашата кола, толкова повече системи се нуждаят от работа на заден фон. Това означава, че акумулаторът трябва да успее да понесе допълнителното натоварване. Освен устойчивостта на висок разряд, ние изискваме от батерията да издържа на все повече цикли заряд-разряд.

Това е особено значимо за всички автомобили, оборудвани със старт-стоп система, при която угасеният двигател не означава преустановяване на работата на останалите електрически системи.

До тук с желаното.

Ясно е, че колкото по-качествен акумулатор си купим, толкова по-дълга и надеждна работа можем да очакваме от него. Но най-новите постижения сред футуристичните коли са куп други „екстри“, които не винаги ни се харесват. Ето някои от тях:

  • Intelligent Speed Assistance

Този нов помощник ще отговаря пряко за скоростта, която поддържаме. Фабричното ограничение на скоростта цели драстично намаление на пътните инциденти. Но колко хора осъзнават, че бавната скорост може да се окаже не по-малко опасна, особено когато става дума за извънградско шофиране?!

Плановете са всеки нов автомобил, произведен от 2022 година, задължително да е оборудван с въпросната система. Новите допълнения не само ще оскъпят бъдещите ни автомобили, но могат да се окажат и не толкова предпочитани.

  • Аварийни спирачни светлини

 Това няма да е новост, но не всеки автомобил разполага с подобна функция. Т.е. когато натиснете рязко и максимално спирачките, аварийните светлини ще се включват автоматично. Е, тук едва ли ще се намерят противници. Едно предупреждение повече към околните може да се окаже решаващо.

  • Умора и намалено внимание от страна на водача

Тази предупредителна система може би ще се приеме радушно. Предвид факта, колко динамичен и натоварен е станал нашият живот през последните години, още едни бдителни очи никога не са излишни.

  • Асистент за поддържане на избраната пътна лента

Той може да се окаже много полезен (макар да не е новост) за всички разсеяни и отново преуморени водачи. Всеки полуавтономен автомобил отдавна е оборудван с подобни удобства. Може би наистина не сме далеч от мига, в който ще си пием кафето, ще преглеждаме новините, а колата ще се движи без наша помощ.

Но докато чакаме да дойде това време, ще се наложи да продължаваме да разчитаме на себе си. Това важи, както за управлението на колата, така и за нейното оборудване.

Leave your thought