Blog
масло

Кога трябва да сменяте масло

318 Views0 Comment

Трябва ли да сменяте маслото на всеки 10 000 километра?

Повечето автомобилни производители се отказаха отдавна от интервала от 5000 км. за смяна на масло. Вече всички съветват клиентите си да изминат 10 000 – 12 000 км между две смени на маслото. Някои хора дори изминават над 15 000 км без никакви проблеми. Ето защо zakolata.bg се зае да разгледа темата в подробности.

10 000 км или повече?

Един от начините за намаляване на пътувания до servizi.bg за смяна на  масло е да превключите на синтетични масла, които извържат по-дълго и по-ефективни в сравнение с традиционните лубриканти на петролна основа. Специалистите съветват ако имате възможност да изберете по-дълготрайните и по-качествени синтетични масла. Тогава можем да говорим за 15 000 – 20 000 км независимо от препоръките на производителя. Някои синтетични моторни масла са създадени специално, за да издържат над 30 000 км. преди да се наложи смяна.

Науката за смяна на масло

Нито конвенционалните нито синтетичните моторни масла  да са добри за околната среда ако се изхвърлят или изливат неправомерно. Природата ще страда от подобни действия тъй като разлагането им трае изключително дълго. Този процес може да се спести чрез правилно рециклиране. Изследователите вече експериментират с производство на екологични моторни масла и по един пилотен проект вече са създали висококачествено моторно масло от рапица, но потребителите не трябва да очакват да видят такива продукти на склад или по рафтове в скоро време, тъй като разходите за производство са високи и наличието на обработваема земя е ограничен.

Значението на смяна на маслото

Не бива да отлагате смяната на маслото това само ще влоши положението. Ако трябва си залепте напомнящ стикер върху предното стъкло. Сега ще ви разкажем какво се случва ако не смените на време маслото и филтрите.

  • Какво би се случило ако не сменим маслото 100 000 км?

смяна масло

 

Спазвайте препоръчаните сервизни интервали в наръчника на колата си? Това нещо приличащо на прегоряло свинско е двигател с масло на 100 000 км.

  • Какво ще се случи ако никога не сменяме маслото?

В маслото ще се натрупа мръсотия. Филтърът ще поема тази мръсотия за известно време, но в крайна сметка ще се запуши и тя ще започне да излиза през предпазен клапан. Това ще направи мъслото гъсто и абразивно и то ще предизвиква повече износвания.

Leave your thought