Blog

Максималната скорост по второстепенните пътища във Франция пада на 80 км/ч

251 Views0 Comment

Въпреки месеците на протести на мотористи и автомобилисти и политически дебати, скоростта по 400 000 км второстепенни пътища във Франция вече ще бъде ограничена до 80 км/ч вместо 90 км/ч от 1 юли, предаде БТА.

Две седмици преди влизането в сила на новото ограничение указът за прилагането му бе публикуван днес в Държавния вестник, съобщи АФП.

Ограничението ще важи за двупосочните второстепенни пътища без централно разделително съоръжение (мантинела), представляващи 40 на сто от цялата пътна мрежа във Франция.

Мярката бе обявена на 9 януари в рамките на правителствен план, целящ да се намали броят на жертвите по пътищата. Тя предизвика съпротива от сдружения на мотоциклетисти и автомобилисти, подкрепени от депутати и дори някои министри.

Според социологическо проучване, публикувано през април, 76 процента от французите са против новото ограничение. Въпреки това премиерът Едуар Филип заяви, че е „готов да поеме негативните последици“ от непопулярната мярка, която според него ще спаси живота на 300-400 души годишно.

Ако до 1 юли 2020 г. резултатите не потвърдят очакванията на властта, правителството ще поеме своята отговорност, увери Филип.

Смъртността по френските пътища стигна исторически минимум през 2013 г. с 3427 загинали, но започна пак да расте и тенденцията се обърна едва през 2017 с 3684 жертви – 1,4 на сто по-малко, отколкото през 2016 г., отбелязва АФП.

Източник: offnews.bg

Leave your thought