Blog

Тест на КИА Каренс до Пампорово

1362 Views0 Comment

Купуването на 7 местен автомобил може да означава, че сте в много специфичен етап от живота си – между другото поздравления за второто си дете :). Това обаче не е не е непременно знак, че сте се отказали от всяка надежда, че някога ще изглеждате отново стилно по пътищата.

Производителите на автомобили някак си така и не успяват да оценят този клас автомобили по достойноство. КИА не остават по-назад – през 1999 пускат на пазара един тоста тъп Каренс. Второто поколение, което пристигна през 2006 г., също не впечетлява. Третия им опит май все пак е на късмет. Генерацията от 2013 г.  поне изглежда като нещо, което не бихте имали против да паркирате пред вкъщи.

Въпреки че естетиката на седемместния автомобил е значително подобрена, функционалния дизайн все още малко куца. Поради някаква нобяснима причина всички автомобилни производители създават 7 местните си ванове осезамо по-къси от комби моделите си. Дано доживеем и това да се промени в следващата генерация.

Предимството на КИА предлага множество екстри в стандартните си модели, така че да не принуждава клиентите да купуват скъпи опции или пакети.

Пътуване до Пампорово

Реших да тествам този модел при едно три дневно пътуване на ски със съпругата ми и две деца до Пампорово. Колата ни беше с 1.6 бензинов двигател. въпреки факта, че най-младите ни започнаха редовно да питат дали сме почти там още преди това дори щях да ударя Северния кръг.

По време на пътуването особено оценихме кожената тапицерия, светлината в купето, добрата шумоизолация и простора на купето.

Предния ред седалки са изключително просторни и комфортни. Средният ред също разполага с голямо пространство, въпреки че на трима едри пътници би им било тясно. Третия ред седалки лесно се вдигат, но само по-малките членове на семейството могат да седят удобно в полученото пространство. Нашите двама младши пътешественици се радваха да ги изпробват 🙂

Багажника предоставя внушително пространство (492 литра), така че дори нашият прекомерен багаж се се събра без проблеми. Багажната зона е дълга и широка, а всички пътнически седалки се сгъват хоризонтално, включително и седалката до шофьора, което позволява да се превозват извънредни товари. Средната седалка от втория ред също се сгъва и се оформя удобна масичка. В нашия случай поставихме цялото ски оборудване (три чифта ски и щеки + един сноуборд) в създалото се пространство над масичката. Отзад остана достатъчно място за ски обувки, дрехи и всичко необходимо за няколко почивни дни.

Интериора е опростен и функционален, лесно е да се ориентирате с добре разположените бутони на волана и двузонно табло. Хромираните акценти върху волана, превключвателите на прозорците и вентилационните панели в колата са приятен акцент в интериора.

Киа също така са заложили на модерни звукоизолиращи подложки, за да помогне за намаляване на нивата на шума в кабината. Дори при сравнително висока скорост в купето е тихо и приятно за пътуване.

Шофиране до ски пистите на Пампорово

Що се отнася до шофьорското изживяване, Каренс се придвижва леко и тихо в трафика на София. Превключването на скорости е плавно. Излизането от столицата в час пик ни осигури идеален тест за градско представяне на Каренс. Старт-стоп системата работи тихо и приятно, а маневреността на автомобила позволява дори лесни обратни завои при нужда.

Три различни режима на управление предлагат разнообразни нива на удобство при шофиране – режим Спорт за подпомагане на бързото каране особено в завои и режим Комфорт, който превръща паркирането в истинско удоволствие. По магистралата до пловдив шофирахме разумно. И управлението на автомобила беше приятно както на нормален, така и на спортен режим.

Дори при комбинация от градско и магистрално шофиране, ефективността на горивото на Carens беше впечатляваща, като цялото пътуване (отиване и връщане) беше по-малко от един резервоар.

Както се казва в старата поговорка, не съдете книга по корицата. Спортният редизайн на новия Carens не се отразява в неговата производителност. По баирите към Пампорово се усещаше липсата на мощност в 1.6 литровия мотор. Иначе колата седеше стабилно по завоите и пътуването беше комфортно.

Шофиране по време на ски почивката в Пампорово

В Пампорово се настанихме в комплекса Green Life в току що реновираното студио А43а. Студиото беше оборудвано с всичко необходимо и разполага с фантастична гледка към връх Снежанка. Идеално е за семейство с едно или две по-малки деца. Цената също беше прилична и определено го препоръчваме за зимна почивка.Комплекса се намира точно над пистата и за наш късмет имаше достатъчно сняг, за да се спускаме директо от хотела и през деня не сме ползвали колата.

За сметка на това вечер след спусканията по пистите първо минавахме през сауната и след това отивахме да похапнем в Чепеларе или Смолян. Приятно ни изненада, че купето на колата се затопля доста бързо. От Пампорово до Чепеларе са около 15 км и по средата на пътя в колата вече е топло. Предните седалки предлагат допълнително подгряване на седалките.

По пътя за Смолян имаше заледени участъци и успяхме да тестваме Киата и в по-екстремни условия. Автомобила се държа повече от прилично и ни закара невредеми.

Заключение

Да бъдем справедливи, Carens не е насочен към тези, които търсят високоскоростна машина. Това е много подобрен MPV, който комфортно удовлетворява изискванията на семейството, което трябва да се справи с приличен комфорт и стил, да побира повече пътници и да използва прилични възможности за превоз на товари. Със своята значителна икономия на гориво, удобства в кабината, гъвкавост и конкурентна цена, новият Kia Carens определено е сред отличниците в своя клас.

 

 

 

 

Leave your thought