Blog
кола огледала

Как да нагласим огледалата на колата?

3685 Views0 Comment

Как да нагласим огледалата на колата, за да избегнем мъртвите точки

През последните години много автомобилни производители предлагат системи за избягване на мъртвата точка на огледалата. Тези системи обикновенно използват камери или радари, за да сканират лентите за превозни средства, които биха могли да изчезнат от поглед. И все пак има начин така да регулираме обикновенти огледала на колата, че ъгълът на видимост на страничните огледала просто да се припокрива с този на огледалото за обратно виждане. Това може да бъде объркващо за шофьори свикнали да виждат фланговете на собствената си кола в страничните огледала. Но когато привикнете с тази система това ще премахне необходимостта да поглеждате през рамо, за да смените безопасно лентата, както и необходимостта от по-скъпа система.

кола огледала

Единственият проблем е да свикнете с препоръчителните огледални позиции. Огледалото за обратно виждане на кабината се използва за да виждате какво има зад вас, а външните огледала отразяват зоните извън обхвата на вътрешна огледалото за обратно виждане.

Как да нагласим огладалата в 4 прости стъпки

1. Ляво странично огледало на колата

Наведете главата си наляво докато тя почти докосне прозореца на шофьора. След това нагласете страничното огледало на лявата страна на автомобила, така че да виждате задния панел (задния край на колата) в огледалото. Имайте предвид, че това ще го позиционира по-далеч, отколкото най-вероятно е било преди това преди.

кола ляво огледало
Позиция на тялото за нагласяне на лявото огледало на колата

2. Дясно странично огледало на колата

Наведете главата си надясно докато тя застене между двете предни седалки при нормалната ви височина. След това нагласете страничното огледало на дясната страна на автомобила, така че да виждате задния панел (задния край на колата) в огледалото.

кола дясно огледало
Позиция на тялото за нагласяне на дясното огледало

3. Огледало за обратно виждане

Регулирайте огледалото за обратно виждане така, че да виждате в него средатана задното стъкло на колата.

огледало за обратно виждане
позиция на огледалото зобратно виждане

4. Огледалата са нагласени

Когато някоя кола наближава зад вас когато е все още далече ще я виждате и в трите огледала. С прибложаването и ще я виждате само в едно от огледалата. Ако е зад вас в огледалото за обратно виждане на колата, а ако ви изпреварва в лявото странично огледало.

огледала кола
правилна позиция на огледалата на колата

Полезни съвети

  • По време на шофиране загледаяте колата зад вас. Ако е близо трябва да се вижда само в огледалото за обратно виждане. ако тръгне да ви изпреварва тя постепенно ще изчезне от огледалото за обратно виждане и в същото време ще се появяви във вашето ляво странично огледало. Това показва, че няма мъртва точка, защото има застъпване между огледалата.
  • Имайте предвид, че вашите странични огледала сега улавят огромно допълнително количество информация за това което се случва в лентите до вас в непосредствена близост до колата ви. Преди трябваше да въртите главата си при смяна на летата, за да се уверите, че нищо не е  до колата ви. Сега страничните огледала вършат много по-добра работапокривайки мъртвата точка.
  • Постоянно поглаждайте вашите огледала, вместо да ги проверявате само когато искате да предприемете маневра. По този начин ще знаете постоянно какво има около вас и ще реагирате по-бързо при изненадващо препятствие по пътя.
  • Имайте предвид, че успоредното паркиране става трудно, тъй като не можете да видите едновременно колата си и това което е до нея без да движите главата си. Препоръчваме ви просто да нагласите страничното огладало от страната до която паркирате по-навътре и по-надолу.
  • Шофирайте поне една седмица след като нагласите огледалата си по този начин. Това ще ви е малко чуждо в началото, но скоро ще стане втора природа.

Leave your thought