Blog

Историята зад лъва на MAN – “Легенди и митове”.

895 Views0 Comment

Как лъвът се озова на предната част на камиона във фабриката на MAN в Южна Германия? Тази статия връща нишката сто години назад.

Базираният в Мюнхен производител на камиони, автобуси и ванове MAN има лъв за своя емблема. Но откъде идва това животно и защо днес краси радиаторната решетка на камионите MAN?

И още повече въпроси могат да бъдат зададени. Какъв лъв е това? Защо се предполага, че идва от Brunswick (старото датско име на немския град Брауншвайг)?

Една очевидна теория е, че лъвът има нещо общо с легендарния чешки герой Брунклик. Този смел рицар се борил и спасил лъв, който след това го следвал до края на живота му и накрая украсява герба му. Този лъв имал двойна опашка, защото Брунклик случайно я разрязал на две, когато се диел с дракон. Всички тези легенди и истории за лъвове са написани от чешкия автор Алоис Джирасек в книгата “На Брунвик”.

Историята

Но нека да видим какво знаем със сигурност. MAN е основана през 1908 г. Седем години по-късно (през 1915 г.) MAN започва да произвежда камиони, които постепенно се превръщат в основен продукт на фабриката.

Като част от поредица от поглъщания от конкурентни производители, MAN придобива част от завода в Бюсинг през 1969 г. Производителят на автомобили Büssing е основан през 1903 г. от Хайнрих Бюсинг и през годините си е създал име с различни исторически събития. През 1930 г. Büssing разработва първия дизелов двигател за камиони, през 1936 г. първият “плосък” дизелов двигател, поставен между осите под кабината, както и няколко други важни подобрения по камионите.

След началото на поглъщането през 1969 г. са необходими няколко години, преди групата Büssing да бъде напълно погълната от MAN. Поглъщането дава на южногерманската фабрика за камиони възможност да разшири производствения си капацитет и това, което може би било още по-важно или поне по-видимо, е че MAN поема и така наречения Braunschweiger Löwe (Лъвът от Брюнсвинг), който първоначално украсява предната част на автомобилите на Büssing. Самият Бюсинг обаче е бил вдъхновен от лъва, който е оригиналната икона на град Брауншвайг (Бруншвейг), където е основана Büssing Group.

Лъвът в замъка

Статуята на лъва е излята през 1166 г. „Хенри Лъвът“ от Брунсуик, херцог на Бавария и Саксония, като символ на неговата сила, власт и контрол над региона. Статуята е издигната на местния “Burgplatz” (площад на замъка) пред замъка Dankwarderode и катедралата Brunswick. Благодарение на тази монументална статуя на царя на животните, замъкът е известен още като „Burglöwe (Замъкът на лъва).

Лъвът от Брунсвиг е най-старата и най-голямата запазена средновековна статуя в северните Алпи. Не е известно кой е отлял статуята, но тя наистина е шедьовър. Можем само да предположим, че е бил местен художник от Брюнсвинг.

Статуята на лъва тежи около 880 кг, висока е 178 см и е дълга 279 см. Като част от работата за защита и запазване на оригиналната скулптура, днес тя е добре изпълнено копие, което стои на площада на замъка в Брауншвайг. Различни копия на Брунсуикския лъв могат да се видят в редица различни градове, както в Германия (напр. Гослар, Любек и Шверин), така и в други страни, напр. Музеят на Виктория и Албърт в Лондон, Харвардския университет в САЩ, САЩ и други държави.

Легенди и митове

Разнообразие от истории, легенди и митове заобикалят лъва. Според една от тях Хенри, херцог на Бавария и Саксония, се натъкнал на лъв, който се биел с дракон на път за Йерусалим. Хенри всема страната на лъва и му помогна да победи, а в знак на благодарност лъвът последва и защитава своя спасител до края на живота му. Това е легенда, която през годините е станала широко разпространена в Германия, Холандия, Дания и Швеция, както и малко по-различна в Чехия, Унгария и Русия. Легендата обаче не е оригинална, а има своето ясно вдъхновение във френската приказка за рицаря Ивен.

Според един чешки мит рицарят Брунквик е син на чешкия принц Зибрид, който печели логото на орела за знамето на страната. Но неговият зет Брюнцвиг решава да получи още по-смел герб. Затова той заминава с голям антураж по света, където преживява широка гама от приключения и по пътя се бори с много различни екзотични животни и чудовища. Освен всичко друго, той спасява живота на лъв, като убива страшен дракон и за тази смела постъпка е награден с лъв в герба. Това вероятно е чешка версия на други по-стари митове от различни европейски култури.

Следователно има индикации, че лъвът, който познаваме отпред на камионите MAN днес, има своите корени в легенди и митове, които са на много стотици години, независимо дали произходът на историите е чешки, немски или от страни с напълно различни култури. Вероятно никога няма да получим ясен отговор, но лъвът продължава да реве.

Leave your thought