Blog
джанти

Заслужава ли си да слагаме по-големи джанти?

2367 Views0 Comment

Какво означава размера на джантите

Ако сте решили да подменяте гумите и джантите на своя автомобил, трябва да знаете параметрите дадени от производителя на автомобила и спрямо тях да подберете новите.

В тази статия ще поговорим за джантите на автомобила, заслужава ли си да се подменят с по-големи и как ще се отрази подмяната на техническите характеристики на самия автомобил.

Съществува мнение сред хората, че колкото е по-широка джантата, толкова по-бързо се движи автомобила и се подобряват техническите му характеристики. Действителността обаче не е точно такава. Малко увеличение на ширината на джантата може наистина да даде положителен ефект: повишава се устойчивостта и управлението на автомобила. Ако се прекали обаче и се сложат твърде широки, то при движение те може да задират в калника, а изменението на сцеплението ще увеличи натоварването на трансмисията и от там ще се понижи управляемостта на автомобила.

В идеалния случай, джантите и гумите точно си пасват. В този случай окачването се натоварва равномерно, ходовата част е неразбалансирана и автомобила се държи напълно адекватно. А това е и най-важното, защото при високи скорости водача трябва да е абсолютно сигурен в своя автомобил.

Голяма част от фирмите предлагат голямо разнообразие от гуми със стандартни размери на пазара. По тях се изготвят джантите, които можем да изберем с помощта на специална таблица. Във всеки случай обезателно трябва да знаем изместването на джантата от центъра , монтажният размер и максималната ширина на борда, а също така и височината на профила.

Ето пример за маркировка на джанта: 6.5 14 4 х 100 ЕТ45 d54.1

  • 5 – широчината на джантата ( в инчове )
  • 14 – диаметър на джантата ( в инчове )
  • 4х100 – информация за закрепването на джантата ( 4 – количество на болтове, 100 – диаметъра на който са разположени )
  • ЕТ45 – разстояние на изместване на колелото

d54.1 – диаметърът на отвора, на джантата

Гуми с какъв размер могата да се поставят на джанти 5.5J, 6J, 6.5J, 7J (до R17)?

  • Ширина на джанта:. . . . . 5,5J . . . . 6J . . . . . 6,5J . . . . 7J
  • Най-тясна . ………… . . . . 165 . . . . . 175 . . . . 185 . . . . 195
    (нежелателно)
  • Нормално, от. ……….. . .175 . . . . 185 . . . . 195 . . . . 205
  • седят плътно …………. . 185 . . . . 195 . . . . 205 . . . . 215
  • Нормално, до. . ……… . . 195 . . . . 205 . . . . 215 . . . . 225
  • Най-широка . . ………….. . 205 . . . . 215 . . . . 225 . . . . 235
    (нежелателно)

Нископрофилни гуми

Към момента има тенденция масово да се поставят нископрофилни гуми. Опитни шофьори са на мнение, че намаляването на височината води до по-голяма стабилност и по-лесно управление на автомобила. Твърдението, че при поднасяне – високият профил може да помогне за упправляемостта на автомобила е много недостоверно, защото в много такива случаи автомобилът става напълно неуправляем.

Когато решавате какви джанти да поставите на автомобила си трябва да прецените всички плюсове и минуси. Ако имате желание да рискувате и малко да подобрите скоростните характеристики  за сметка на широчината на гумите, то трябва да го направите в безопасен диапазон.

Zakolata.bg ви съветва да не пробвате колко е благосклонна съдбата към Вас, а да заложите на техническите данни дадени от производителя на автомобила.

***англиският инч, немският цол и холанският дюйм като измервателни единици имат еднаква     дължина – 25,4 mm

Leave your thought