Blog

Въздушен филтър – съвети

211 Views0 Comment

Какво представлява въздушния филтър?

Въздушният филтър предпазва двигателя на вашия автомобил от замърсяване с вредни веществе от външната среда. Представлява филтърна хартия, която спира мръсотии като прах, листа и преди да достигнат до двигателя.

Трябва ли да направя тази смяна, когато това е препоръчително?

Да. Повечето производители препоръчват въздушния филтър да се сменя с маслото.

Защо трябва да се сменя въздушен филтър?

Защото, в крайна сметка, си въздушния филтър ще се запуши.

Какво се случва ако не го направите?

Ако въздушния филтър се задръсти или се замърси прекалено, двигателя няма да може да поема достатъчно въздух в горивните камери. След това двигателят ще започне да харчи много поради факта, че ще започне да поема твърде много гориво и малко въздух. Когато това се случи, колата ви ще изгуби мощност и тяга. Лампата на таблото “Проверете двигателя” също може да светне.

Ако наистина се пренебрегва въздушния филтър за дълго време, колата ви може напълно да спре да работи напълно. Трайни проблеми са малко вероятни, но не и невъзможни. Ако карате твърде дълго време със замърсен въздушен филтър, тойй би могъл да се повреди и да позволи влизането на вредни, абразивни замърсители в горивната камера.

Трябва ли да се правят профилктачни промени между две смени на филтъра?

Ако подлагате колата си на голямо напрежение като честото движение по черни пътища или много често попадате в задръствания в града, тогава може да се наложи да намалите наполовина препоръчаните сервизни интервали за проверка и подмяна на въздушния филтър.

Zakolata.bg ви съветва: Проверката и подмяната на въздушния филтър е лесна задача. Всеки би могъл да се справи без особени проблеми. Чрез закупуване на филтъра директно от он-лайн магазин за авточасти, понякога можете да спестите 20 лева или повече, без да броим разходите по труда на servizi.bg.

 

въздушен филтър

Въздушните филтри на съвремените автомобили са цилиндрични или правоъгълни като този от Ford Explorer показан на снимката.

Leave your thought