Blog

България vs Турция за завода на Фолксваген

443 Views0 Comment

България и Турция са двете държави, които остават в състезанието да привлекат инвестицията от 1,6 милиарда евро за изграждането на нов завод на автомобилния гигант “Фолксваген”, съобщава германската информационна агенция DPA.

Ако информацията, за която липсва назован източник, е вярна, това би трябвало да означава, че от процеса по избор на локация  за мащабното вложение са отпаднали двата ни основни конкурента – Сърбия и Румъния. Това е доста голяма изненада, тъй като Анкара доскоро изобщо не бе спрягана като водещ кандидат за инвестицията. Неофициално се смяташе, че с най-добри шансове са България и Сърбия.

Официално решение по казуса все още няма.

Страната ни е предложила на водещия световен производител на коли два терена за новия завод, в който се очаква да бъдат отворени 5000 работни места. Единият от тях е на територията на бившата гордост на социндустрията ни “Кремиковци”, а другият – в икономическата зона край Пловдив.

Според експерти, ако страната ни получи инвестицията, то най-вероятно за място на завода ще бъде избран теренът край столицата, тъй като има удобна инфраструктура и е съвсем близо до летището.

В бъдещата производствена мощност ще се сглобяват модели на автомобилите с марки Шкода и Сеат.

Източник: offnews.bg

Leave your thought