Blog
антифриз

Антифриз – препоръки и съвети

1182 Views0 Comment

Какво представлява антифриза?

Антифриза е течността, която поглъща топлина от двигателя и след това я разсейва през радиатора. също така разсейва пренася топлина в топлообменика, за да се загрява купето през зимата.

Обслужването на антифриза включва източване и/или прочистване на охладителната система на вашата кола и след това добавяне на нова охладителна течност.

Трябва ли да сменям антифриз в препоръчаните интервали?

Да. Източване на охладителната течност и презареждане на системата премахва мръсотия и ръждиви частици, които могат да запушват охладителната система и да причинят проблеми в зимен или летен сезон.

Защо трябва да сменяте антифриза?

Рабоетйки във враждебна, гореща среда охлаждащата течност губи своите свойства с течение на времето. Най-лошото е, че губейки антикорозионите си свойства се създава опасност от ръжда по двигателя и радиатора. Истината е, че ръжда винаги се появява рано или късно и замърсява антифриза.

Какво се случва, ако не го смените?

Ако се загубят антикорозионите свойства колата ви ще ръждяса от вътре на вън.. Най-големият източник на ръжда в охладителната система на автомобила е блока на двигателя.

С течение на времето, тези късчета ръжда  ще запушат тръбите в радиатора  и нагревателя, което ще доведе до прегряване на двигателя. Ако двигателя прегрее пригответе се да похарчите сериозна сума в servizi.bg.

Необходима ли е профилактика между две смени на антифриза?

Проверявайте нивото на охлаждащата течност периодично. В ръководството на потребителя за вашата кола ще има препоръчителен интервал, в който да се провери нивото на охлаждащата течност.

Ако проверите нивото на антифриз когато двигателя е студен нивото трябва да е равно или над “минимум” линията на прозрачния резервоар. Ако проверите нивото на охлаждащата течност, когато двигателят е горещ нивото трябва де е равно или малко под “макс” линията.

Намаляването на нивото на антифриз може да бъде причинено от някй външен или вътрешен теч, като последния е значително по-скъп. Всеки един от тях обаче трябва да бъде диагностициран бързо от servizi.bg, тъй като ако колата ви остане без антифриз това може да доведе до тежки и скъпи ремонти.

През зимата когато температурите паднат под нулата, zakolata.bg ви съветва да за се обърнете към servizi.bg за проверка на концентрацията на охлаждащата течност. Разредения антифриз може да замръзне и да предизвика сериозни проблеми.

Проверете вашия ръководство на потребителя за да видите дали колата ви използва антифриз с дълъг живот. За първите 100 000 км, е необходимо да се проверява нивото на охлаждащата течност просто, за да бъдете сигурни, че няма течове.

Leave your thought